Egy tradicionális és egy modern általános iskola körvonalazódik Budakeszin

Doleschall Tamás | 2019.02.04. 13:00

A Kerekmező átadása alaposan át fogja rendezni a helyi oktatást, valódi választási lehetőséget kínálva minden budakeszi családnak. 

A SZIA épületéért folyó verseny előreláthatóan egy új intézmény alapításával ér véget, amely első körben a mostani diákok (és pedagógusok) felét tudja átvenni az állami elődtől.

Sokak számára ez már önmagában is hihetetlen fejlemény, a változás azonban távlatosan még ennél is jelentősebb lesz. Nemcsak azoknak, akik majd oda járhatnak, hanem az összes budakeszi családnak, akik nemsokára

első osztálytól választhatnak a helybéli iskolák közül.

A fő kérdés így előbb-utóbb az lesz, hogy mi közül is választhatnak. Az egyelőre teoretikus összehasonlítást érdemes az alapoknál kezdeni, azaz a (leendő) fenntartók, illetve tanári kar által képviselt értékrendnél.

Erről kicsit fura módon pontosabb képet kaphatunk a Knáb János utcai szárnyért még csak versengők esetében. Mind a katolikus egyház, mind a német önkormányzat erős hagyományokra épül, és ezen hagyományok folyamatossága élteti.

Ebben az értelemben mindkét potenciális alapító konzervatív, és sokkal több bennük a közös érték, mint a különbség, még ha más-más időtávlatban és némileg eltérő identitások mentén is szerveződnek. Akár külön, akár valamilyen kooperációban veszik át a fenntartást,

a SZIA mostani telephelyén alapítandó iskola tradicionális bázison, egyházi és/vagy nemzetiségi oktatást fog nyújtani.

A másik, az érdi tankerülethez tartozó, új létesítményben közel sem lesz ilyen egyértelmű a helyzet. A jelenlegi monstrumban ugyanis – a központilag általánosan preferált, illetve helyben vállalt, nemzetiségi irányvonalak ellenére – egybe vannak öntve a különféle értékrendek és világnézetek.

A paletta a német hagyományőrző osztályoktól az angol nyelvi és kulturális fókuszú Szőlőtő-tagozatig terjed, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen ernyőintézményen belül ez elég sok konfliktushoz vezet.

A sokféleségből az új fenntartó(k)hoz értelemszerűen a konzervatívabb családok és pedagógusok fognak csatlakozni, így

a Kerekmezőn óhatatlanul a világiasabb,
modernebb irányvonal fog erősödni.

Hogy milyen mértékben, az ma még rejtély. Talán fogalmazhatunk úgy, hogy ez a spontán átalakulás a „maradók” számára inkább lehetőség, mint adottság.

Az oktatásban ugyanis kormányzatilag a hagyományos értékrendet preferálják, de Budakeszin öngyilkos küldetés lenne az újonnan alapítandó egyházi és/vagy nemzetiségi iskola mellett e téren alternatívát kínálni.

Ha az állami iskolában nem szeretnének a Knáb János utcából kiszorultak intézményévé válni, és ezzel az alsó tagozatra is kiterjeszteni a mostani szerkezetben megvalósuló szegregációt, akkor

a Kerekmezőn valami nagyon különbözőt kell csinálni,
mint a láthatáron feltűnő, konzervatív irányultságú iskolában.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrDávid Károlyné 2019.02.04. 14:12:26

Nem " modernebb", hanem MODERN iskolát kell teremteni. Alapfokon anyanyelvű idegennyelvet kell oktatni úgy, hogy a gyerek 9 évesen tudjon kommunikálni, ahogy azt a jö kéttannyelvűben teszik! Es persze az iskola felszereltseége tegye lehetővé a modern oktatást. Aki pedig a vallási oktatást prioritálja, az járjon a templomba hittanra a saját hitében! Az egyházi oktatásnak a hibája, hogy a katolikus hit túlteng, holott a hitvilág is tóbbrétū!

Budakeszi Blog 2019.02.04. 14:26:50

@DrDávid Károlyné: Csak kiegészítésképpen jegyezném meg, hogy a 2011. évi népszámlálás során a magukat vallásosnak jelölők közül országosan 71%, Budakeszin 70% a katolikusok aránya.

DrDávid Károlyné 2019.02.04. 15:23:05

@Budakeszi Blog: Ok. Ez rendben van, de egy osztály tanulõi 100%. Tapasztalatom az, hogy a nem katolikus gyerekek az iskolákban tengnek -lengnek a folyosón, mig a katolikusoknak hittan óra van. Magyarorszagon az egyházi iskolák oktatása a katolikus hit oktatását jelenti! Ezert hiszem és vallom, hogy az államtól a hitoktatás szétválasztandó, mint a fejlett nyugati és más világban! Norvégiában pl. minden iskolában hitoktatásként vallástan van. A gyerek pedig vagy konfirmál, vagy mohamed lesz, vagy nem lesz vallásos, ahogy dönt! Ez valódi hitoktatás, mert minden vallásról kap egy képet; miben egyeznek, s miben különböznek egymástól.

Címkék: oktatás közélet gyerekek iskola általános iskola DT Prohászka Kerekmező nemzetiségi önkormányzat SZIA

süti beállítások módosítása