Fele sem igaz – közéleti műsor a tervezett Vállalkozói Park körül

Doleschall Tamás | 2021.03.30. 10:00

Ha némiképp játékos formában is, de 20 hónap után végre megkezdődött a nyilvános vita a régi szennyvíztelep hasznosításáról. A polgárok tájékozódását segítendő a blogba minden fél álláspontja felkerül, és nyilván a játszótársak is hasonlóan járnak majd el. 

Az egykor népszerű televíziós vetélkedő hagyományait elevenítette fel a polgármester a múltkori posztra adott publikus reakciójában. Ha valaki nem emlékezne, a címben megidézett játék lényege az, hogy egy kérdésre három válaszlehetőséget kapunk, amelyből csak egy helytálló.

A városvezetőnk által továbbfejlesztett változatban a helyes és téves opciók egybe vannak csomagolva, és nekünk, versenyzőknek kell kihámozni a valóságot a pajkosan megtévesztő fordulatok közül. Természetesen nem a polgármester hitvallásában fogunk igaz-hamis állításokat keresni, és nem is abban, hogy

miért és hogyan állítja be magát áldozatnak
a közéleti tevékenységének kritikája kapcsán.

Ezek személyes, szubjektív dolgok, egy polgármesternek is joga van úgy látni és láttatni a világot, ahogy szeretné.

Játékunkban azokra a részekre fogunk összpontosítani, ahol az először 20 hónappal ezelőtt felmerült ügyben végre konkrét tényállításokat tesz. Vegyük tehát sorra:

  • A kialakuló vállalkozói parkban 2500 négyzetméteres telekrészt megtartunk közösségi célra. A tőszomszédságában további 7000 négyzetméteres intézményi területet alakítunk ki a „Káposztásban”. 7000 négyzetméteres intézményi területünk a Szivárvány óvoda telke is, ahol mindent megteszünk új óvoda és iskola építésére.

Részben igaz, a négyzetméterek stimmelnek, de kapcsolat nincs köztük. A Szivárvány Óvoda telkén nem lehet sem új óvodát, sem új iskolát építeni, mert tele van, az óvodai szabvány (36 m²/fő) nem enged több férőhelyet létrehozni. A megtartandó 2500 m²-es telek sem ér össze (a „tőszomszédságában”, ugyebár) a Káposztásnak ezen a végén, egyszer majd kialakítható 7000 m²-sel. Egy 16 tantermes iskolához viszont egybefüggő 10800 m²-es ingatlanra van szükség.

  • Rekultiváltuk a volt szennyvíztisztító telepet, közösségi célra: az ide települő sikeres vállalkozások adóbevételei a várost gazdagítják.

Részben igaz, már ami a rekultivációt és a vállalkozások adózását illeti. A mondatból azonban a 2014-es ígéret

egyetlen, ám fontos szava hiányzik: az, hogy „hasznosítjuk”.

Mert nem azt ígérték, hogy bérbe adásra vagy értékesítésre rekultiválják, hanem azt, hogy közösségi célra HASZNOSÍTJÁK. Egyébként az adóztatás nem ilyen tevékenység. Ha az lenne, akkor az önkormányzat a település összes magántulajdonú ingatlanát közösségi célra hasznosítaná, hiszen mindegyik után adóbevétele van.

  • Egy állítólagos, szerinte „bennfentes cég” dupla áron rekultiválta volna a területet. Ezzel szemben épp az ellenkezője történt: az önkormányzat önerőből, reális áron végezte el a feladatot.

Igaz, de senki nem állította az ellenkezőjét: a posztban az szerepel, hogy az egyáltalán nem állítólagos, hanem nagyon is létező cég dupla áron VÁLLALTA a rekultivációt, és nem az, hogy dupla áron végezte.

  • A blogger valótlant állít azzal is, hogy az önkormányzat 2014-ben „titokban” meghirdette a vállalkozói park területének egy részét. Ezzel szemben a valóság az, hogy egy vállalkozó vételi ajánlatot tett a területre, a képviselő-testület ezt napirendre tűzte, megtárgyalta, majd visszautasította az ajánlatot, így az köztulajdonban maradt.

Nem igaz. A leírásból kimaradt, hogy az önkormányzat 2014-ben

az ingatlan sarkának értékesítésére PÁLYÁZATOT írt ki.

Tehát nem egy meglepetésszerűen beesett ajánlatról döntött a testület, hanem ajánlatot KÉRT a területre. Ha a polgármester nem emlékezne a részletekre, ezt a posztot elolvasva felfrissítheti a memóriáját.

  • A blogger eladásmániával vádol, miközben önkormányzatunk az előző ciklusban 165.000.000 forintot költött ingatlanvásárlásra a városközpontban és más területeken.

Igaz, de az sajnos hiányzik a példából, hogy a vásárlások forrását az Etheles-park ELADÁSÁBÓL befolyt több mint 200 millió forint jelentette. Az eladásmániának semmi köze ahhoz, hogy az önkormányzat néha vesz is, illetve sokszor költ is.

  • Tudatos megtévesztése az olvasóknak, hogy számonkéri az önkormányzaton a szőlőskerti gazdasági terület befejezését, miközben az magántulajdonban van, és kizárólag a tulajdonosok szándékán múlik annak fejlesztése! Ehhez az önkormányzat minden feltételt megteremtett. A közelmúltban vállalkozói övezetbe vont, újabb 11 telekből kilencre már folyamatban van az építési engedélyeztetés. Felépült a Tímár Vasker új telephelye, és épül a Mayer szörpüzem is. Ezek mind jelentős adóbevételt hoznak Budakeszinek.

Részben igaz. Mármint a közelmúlt beköltözési hulláma, a többi sajnos nem. Nem állja meg a helyét, hogy „az önkormányzat minden feltételt megteremtett” a gazdasági terület befejezéséhez. A Szőlőskertnek csak 40%‑a épült ki, a maradék 60%‑ot az önkormányzat ugyan

építési övezetbe sorolta, de nem vonta belterületbe.

Ez utóbbi nélkül a jelenleg üres tömbök nem tudnak beépülni, és a belterületbe vonást csak a képviselő-testület ejtheti meg. Tehát nem „kizárólag a tulajdonosok szándékán múlik” a kiteljesedés, hanem az önkormányzat és a tulajdonosok együttműködésén. Hasonlóan a Káposztáshoz, ahol ugyanilyen tárgyalások alapoznák meg a fent említett 7000 m²-es telek a kialakítását.

  • A blogger azt a látszatot kelti, hogy a rekultivációs tanulmány megrendelése csupán látszattevékenység volt. Ezzel szemben a tanulmánynak része volt egy helyi közvéleménykutatás is, amely a terület hosszútávú hasznosítására vonatkozó lakossági igényeket mérte föl – ezt figyelembe véve hozta meg döntését a képviselő-testület. A rekultivációs tanulmány a vállalkozói parkok fejlesztésére kiírt pénzügyminisztériumi pályázatnál jóval korábbi, 1818/2016 (XII.22.) számú kormányhatározat támogatása alapján valósult meg.

Nem igaz, a rekultivációs tanulmánynál nem arra utaltam, hogy látszattevékenység lett volna, hanem arra, hogy a megrendelői igényeknek megfelelően tendenciózus és korlátozott volt. Az említett lakossági igényfelmérést (93‑94. oldal) például három helyszínen, a Tesconál, az Aldinál és a Dózsa György téri CBA-nál,

utcai villáminterjúkkal végezték 119 fő helyi lakos
és 35 fő Budakeszin dolgozó polgár részvételével.

Azaz három nagyobb bolt bejáratánál megkérdeztek üzletenként átlagosan 51 embert, akik közül csak 40 volt helyben lakó. Hat kérdezővel ez egy délután alatt kivitelezhető, és már meg is van a „helyi közvéleménykutatás”.

Egy 15 ezres városban ez 1% alatti, nem reprezentatív mintavétel jelent, részleteiben ismeretlen metodikával. A felmérésben a gazdaság-élénkítési célzatú hasznosítás a 3. helyen végzett úgy, hogy a válaszopciók között nem is szerepelt a közintézményi (bölcsőde, óvoda, iskola) funkció lehetősége.

  • A blogger azt is felveti, hogy az önkormányzat miért nem épít oda iskolát. Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy általában nem szerencsés olyan területen oktatási intézményt létesíteni, amelyen korábban szennyvíztisztító üzem működött. Ezt a korábbi lakossági felmérésen adott válaszok is megerősítették.

Nem igaz, mármint hogy nem lenne „szerencsés”, illetve hogy ezt bármilyen módon megerősítette volna egy olyan közvélemény-kutatás, amelyben az oktatási intézményekre rá sem kérdeztek. Az említett lakossági igényfelmérésben a rekultivált területen kialakítandó

olyan funkciókról érdeklődtek, mint az uszoda, szabadidős centrum, park, tanösvény, sportpálya, rendezvénycsarnok.

Ezeket nyilván szerencsés lenne létesíteni, csak pont iskolát nem. A rekultiváció éppen arról szól, hogy egy szennyezett területet TELJESEN megtisztítanak. Annyira, hogy akár élelmiszernövényeket is lehessen rajta termeszteni. A 'rekultivál' szó is azt jelenti, hogy 'újra művelhetővé tesz'.

  • Fontos kihangsúlyozni, hogy valamennyi bérleti- illetve vételi ajánlatról a végső döntést szintén a képviselő-testület fogja meghozni. Jelenleg a régi szennyvíztisztító teljes területe önkormányzati tulajdonban van, sem bérleti, sem adásvételi szerződést nem kötöttünk.

Igaz lehet. Bár két bérleti szerződés megkötéséről a polgármester már január végén döntött, de ezek szerint azokat még nem írták alá. Az egyik érintett telek konkrétan a megtartani tervezett 2500 m²‑es és a leendő 7000 m²‑es ingatlanok közé ékelődik, meghiúsítva azok egybenyitását.

Ezzel játékunk első fordulójának végéhez értünk. Legközelebb a polgármester újabb feladványának megérkeztével jelentkezünk.

A közönség kiszolgálása és a fair play szellemében a blogon minden releváns megszólalást megjelentetünk. Arra kérem a polgármestert, hogy a hiteles tájékoztatás jegyében hasonlóan eljárva a reakcióját kiváltó posztot, valamint ezt a posztot, illetve az e témában megjelent írásokat a saját felületeiken is, jól láthatóan tegyék közzé.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: ingatlan közélet polgármester pénzügyek telek DT régi szennyvíztelep

süti beállítások módosítása