A pokolba vezető út is jó szándékkal van emulgeálva, és a Darányin keresztül vezet

Budakeszi Blog | 2022.11.03. 08:00

Nyáron és kora ősszel 18 utcát újítottak fel szerte Budakeszin. Az ezekről felmart, régi aszfalt darálékát terítették le pár hete a Darányi murvás utcáira. Akkor az ott élők szinte egyöntetűen örvendeztek, mostanra szinte egyöntetűen szitkozódnak. Az eddigi kőpor helyett immár bitumenport szívhatnak, ami rákkeltő veszélyes hulladék. Gyabronka Péter nyílt levele 

Tisztelt Polgármester Asszony, kedves Ottilia!

Tisztelt Képviselő Asszony, kedves Detti!

Tisztelt Ügyvezető Úr, kedves Tamás!

Sajnálatos, hogy billentyűzetet kellett ragadnom. Több hétnyi ígérgetés, és sok felesleges kör után a Darányi utcáit a BVV Kft. alvállalkozójaként az OTEE Kft. nem tudta az elvárt és megígért minőségben kivitelezni, a javításra az időjárási viszonyok miatt már tavasz előtt nem látszik lehetőség,

környezet- és egészségkárosító állapot áll fenn!

Hosszú hetek, hónapok, évek után idén szeptemberben felcsillant minden darányi lakos szeme, hogy lesznek aszfaltos utcáink. Sok hétnyi szervezés után október 11-én megjelent az OTEE Kft. több munkatársa, hogy a felmart aszfaltot terítse, hengerelje, bitumenemulzióval permetezze. Korábban elhangzott Illyés Ottó részéről egy technológiai kötöttség, miszerint 20°C fok alatt nem tudják, nem érdemes a munkát elvégezni.

Aznap a legmagasabb hőmérséklet éppen 20°C fok volt abban a néhány órában, amikor még a zúzalék terítése zajlott, tehát a permetezés már hűvösebb időben történt, vagyis nem feltétlenül az iparági technológia szerint történt a kivitelezés. Kivitelezői utasításra az úton több napig nem manőverezett senki, teherautó nem járt rajta, ennek ellenére – vélhetően az alacsony hőmérséklet miatt – nem tudott az emulzió a zúzalék közé hatolni, a szemcsék felületén megdermedt, nem állt össze a felület.

Az azóta eltelt időben Korondy Tamással többször cseteltünk a témában, sok ígéret elhangzott, de érdemi javítás nem történt, holott az időjárás ezt többször is lehetővé tette volna. Jelenleg az út állapota

a javítás előtti állapotnál
rosszabbnak mondható három okból:

1. Az össze nem állt mart aszfalt az első nagyobb esőnél le fog mosódni, az alatta több éve tömörödő zúzott mészkőrétegről, vagyis az anyag kárba vész, az út minősége rohamosan romlani fog és a következő években további forintmilliókat kell a fenntartására fordítani.

2. A mart aszfalt felhasználása korszerű és a fenntartható gondolkodást előrevetítő cselekedet, azonban a megvalósításba – mint fentebb olvasható – hiba csúszott, így kijelenthető, hogy jelenleg Budakeszi legnagyobb veszélyes hulladéklerakója a Darányi.

3. Az össze nem állt mart aszfalt morzsolódik, porrá válik. Eddig is porban éltünk, azonban a mészkőporra már-már immunissá váltunk, most azonban

kőolajszármazékkal szennyezett, rákkeltő por száll autóinkra, lakásainkba, tüdőnkbe, gyermekeink tüdejébe.

További gondot okoz, hogy útgeometriai okok miatt a korábban 50%-ban lakossági finanszírozással leterített mészkőzúzalék felső 5 centiméterét (hogy legyen hely az aszfaltnak – csatornafedlapok stb.) a Kivitelező gréderrel eltávolította, majd a vállalkozói park ideiglenes útjainak építésére felhasználta, holott kifejezett kérés volt ennek helyben tartása a jövőbeli karbantartási munkák megkönnyítése érdekében. Ezen kívül az Ipoly utcában hetekig zöldfelületen deponált mart aszfalt morzsaléka (még egyszer: veszélyes hulladék) a felhasználást követően ott maradt a 120 kV-os vezeték alatt.

Lakótársaimmal azonnali intézkedést kérünk az alábbiak szerint:

1. a jelen hőmérsékleti tartományban elvégezhető stabilizációs eljárás,

2. vagy a korábbi (út gréderrel történt marása előtti) műszaki állapot helyreállítása és

a környezetszennyező, egészségkárosító állapot
haladéktalan felszámolása,

és a jövő nyári (meleg) időszakban a kivitelezés megismétlése, vagy

3. az utcák azonnali melegaszfaltozása.

4. Az Ipoly utca menti zöldfelület takarítása, az eredeti állapot (termett talaj) helyreállítása, talajszennyezés, megszüntetése, a terület rekultivációja.

5. Az vállalkozói parknál felhasznált zúzott mészkő Darányi városrészben történő pótlása, deponálása.

6. Kérjük, hogy az eddig megszokott hanyag kommunikációtól eltérően, nyílt (Facebook, Budakeszi Hírmondó, postaládába dobott értesítés stb.) és korrekt, mindenre kiterjedő tájékoztatás érkezzen a lakosság felé a tervezett munkákról, így sok felesleges kör megtakarítható mindkét fél számára.

7. Kérjük, hogy a vállalkozói teljesítésigazolás aláírása és a kifizetés a fenti kivitelezési feladatok teljesüléséig ne történjen meg.

Bízunk a mindannyiunk számára elfogadható, a saját és gyerekeink érdekében történő azonnali és tartós végeredményű megoldásban! Várjuk válaszukat!

Tisztelettel

Gyabronka Péter

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: útépítés városfejlesztés Darányi GYP

süti beállítások módosítása