Kerékpáros útvonalak és célpontok Budakeszi környékén

Budakeszi Blog | 2018.05.25. 19:00

A városnak minden adottsága megvan hozzá, hogy a budakörnyéki bringás túrák csomópontja legyen. Csak a hiányzó útszakaszokat kellene kijelölni, néhány fejlesztést pedig e célhoz igazítani. Széplaki Tibor írása

Az előző poszt a környező erdők és Budaörs felé kijutás kerékpáros útvonalait taglalta. A Budakeszi-(Bodzás-)árok menti, teljes Budakeszi-Budaörs nyomvonal kanyargós, ezáltal hosszabb ugyan a főút menti nyomnál, de káprázatos környezetben vezet és biztonságos, szintkülönbségekkel kevéssé terhelt, családdal, gyerekkel is szabadon élvezhető.

Az elmúlt hétvégék tapasztalata szerint, az áprilisi-májusi esők nyomán az utolsó 600 méterén nagyon megnőtt a kaszáló növényzete, nem látszik nyom, fektetni kell! Reméljük, kaszálnak is majd, mert nincs hasonló alternatíva, csak az autós utak.

Budaörsre beérve – a Virág-, Csiki-, Orchidea- és Tárogató utcákon –

könnyen elérhető a Huszonnégyökrös-hegy.

Ez az a hegy, amit a METRO áruházi lámpás csomópontnál várakozva vagy áthaladva csodálhatunk meredekségével, szikláival, fogyatkozó fenyőivel. A kerékpárokat akár lent is hagyhatjuk, ha úgyis ugyanerre térünk vissza.

Szenzációs innen körbe tekinteni, róla a völgyben körbekerült hegyek arca még szebb. Lentről is impozáns, de rajta állva a világnak fölébe helyezkedve érezhetjük magunkat. Mindenképpen érdemes kimenni a nyugati oromra, mert innen az élmény tovább fokozható és a perspektíva is bővül, Budakeszire is hazalátni.

Budaörs határából a Szabadság úton Törökbálintra indulva, az M1 autópálya alatt átbújva eljutunk a Shell kútnál lévő körforgalomhoz, ahonnan

pár méterre van már csak a Törökbálinti-tó.

Az őrházban horgászjegyet válthatunk, de kerékpárral egyébként szabad a bejárás. Jobbra a horgászok települnek a partra, balra tartva térkövezett sétányon, fiatal fasor, padok mentén élvezhetjük a helyet, egészen a Tópark komplexumáig menve. A beruházás készültsége, környezetrendezése függvényében lesz körbejárható a tó, a tavat tápláló patak befolyása fölötti híd megépítése után.

Vásárlásainkat is intézhetjük Budakesziről kerékpárral errefelé, ha nem valami terjedelmeset szerzünk be. A Decathlon, IKEA, Auchan áruházakat a Törökugratót M7 felől kerülő, Budaörsön belül kijelölt kerékpárúton, hátulról közelíthetjük meg. A METRO, OBI áruházak, kijjebb a Premier Outlet a régi, de ma is forgalmas 1-es főúton érhetők el, ahogy autóval is közlekednénk (esetleg a BITEP-en keresztül rövidíthetünk erre a Würth felől). Budaörs felől

a Törökugrató felkeresése is megér egy külön utat,

a város régi belterülete egyébként is gazdag műemlékekben, látnivalókban. Ez érvényes Törökbálintra és Biatorbágyra is, ahogy a Zsámbéki-medence településeire is.

Nem tudom, hogy amikor a budaörsi német katonai temető mellett jártunk, hányan tartottuk megállásra, felkeresésre érdemesnek? Én is mindig csak elmentem mellette, végül egyszer külön autóztam ki ide. Napközben, hétvégén is mindig nyitva áll az igényesen megépített, gyönyörűen parkosított és gondozott terület. Nem a gyönyörködtetés a célja, hanem a kegyelet, hogy ebben a formában legyen leróható kellő méltósággal.

Kisebb érdeklődésre tarthatna számot, inkább a budakeszi családok körében lehetne népszerű egy Szőlőskert felőli kör. A szennyvíztelep felé/felől a régi bekötőúton vagy az álomvölgyi Steinriegel (volt kőfejtő) felé vezető ágán lehetne összekötni a szőlőskerti területen meglévő földutakat. Mindössze a biztonságos átkelést kellene kijelölni itt a 8102-es úton és

a tájékozódást segítő néhány útvonal kijelölő táblára
lenne szükség a szőlőskerti oldalon.

Az előző poszt végén is szereplő, fontos, távolabbra vivő turisztikai vonatkozás, hogy Budaörsön és Törökbálinton belül lehetne Budakeszi felől is csatlakozni a Budapest – Etyek – Velencei-tó – Balaton kerékpáros főútvonalra.

Páty felé a Biciklizz Budakeszin csapata most járt végig egy nagyon szép erdei utat: a Hidegvölgyi parkolótól visz át a pátyi Mézes-hegyre a zöld háromszög turistajelzés. Szintkülönbsége leküzdhető, nem megterhelő, gyönyörű, dús réteket is érintünk, a napfény, és árnyék játszik itt velünk. Bekerített terület, inkább a kettő, létrás átemelés nehezíti dolgunkat. (Turistaúton kijelölés hiányában nem szabad kerékpározni, ezzel azért legyünk tisztában itt is!)

Fontos volna, hogy az Erdészetig védett úton lehessen eljutni, akkor Telki, Budajenő, Páty is könnyebben elérhetővé válna kerékpáron. A Budakeszin tavaszonként megrendezésre kerülő kerékpáros,

Zsámbéki-medencét kerülő körök ennek megvalósításához
már elkezdték a „nyomokat” lefektetni,

ezeket lenne jó a hiányzó szakaszokkal kiteljesíteni.

Ne feledjük, van egy arborétumunk is! Csupán 4 km-re a körforgalomtól a Telki úton. Péntek, szombat, vasárnap tart nyitva, márciustól októberig. Szintén a Hidegvölgyi parkolóig kell eljutni, ami vállalható kerékpárral is, ha találunk végig kellemes utat.

A fő attrakciók a különböző körtúrák (lennének) Budapestről, illetve Budakesziről. A most legális útvonalakból is ki lehet rajzolni egy párat, de még több lehetőség lenne, ha a további kijelölések és fejlesztések a hiányzó szeletek pótlására irányulnának. A budaörsi kerékpárútra egy körút, körtúra részeként is tekinthetünk, amely túlzás nélkül a balatoni vagy velencei tavi kerékpárkörök népszerűségét érheti el, ha a fővárosiak is felfedezik!

Feltételei a leírt szakasszal teljesek lesznek, de publikálására csak

a hivatalos erdei kijelölése vagy a szilárd burkolatú
kerékpárút elkészülte után kerülhetne sor.

Nehézségét vagy éppen kihívást a Budakeszi és Zugliget között leküzdendő szintkülönbség jelent. Ha a Libegőn a lillafüredi kötélpályán alkalmazott, külön kerékpárszállító gondolákat vagy az Eplényben nyaranta a sílift ülések mellé szerelt kerékpárhordós megoldást alkalmaznának, lehetővé téve a szállítást, az Budapest irányából nagy lökést adna az amatőr kerékpáros forgalomnak.

A zabolázatlan downhilleseket kellene kiszűrni a beszálláskor, amire azért volnának szabályozott lehetőségek. Megérdemelnének egy pályát is, hogy azon kívül viszont féken tartható maradjon az ösvények, utak eróziós folyamata. Persze a fogaskerekű felől, vele kissé távolabbról, már ma is elérhetőek vagyunk, az edzettebbek elszántan feltekernek, mások kitartóan tolnak.

Nem feltétlenül kellenek azonban drága, új attrakciók, van annyi minden vonzó elem a környékünkön, csak fel kell fűzni őket kellemes, követhető útvonal- és tematikus kínálatra.

Budakeszi a családi kerékpártúrák
egyik központja, kiinduló helye lehetne,

vagy a bringakörúton járóknak plusz kínálatot tudna nyújtani: a már említett – közel 60 éves múltú – Erdészeti Arborétum, Vadaspark és a Zsámbéki-medence irányában nyíló lehetőségeken kívül rengeteg, felkeresésre érdemes helyi látnivalóval:

Katolikus és református templomaink, Kálvária, Makkosi templom, Fő utcai terünk, parkunk, a sváb falut idéző utcák, házak, helytörténeti gyűjtemény, Romkert, Mamutfenyők, Mezei Mária ház, Himnusz szobor, szanatóriumok, régről maradt lakó és nyaraló villák, a Prohászka Gimnázium zárdaépülete, Bagolyvár régi iskola a templomnál, út menti keresztek, szobrok, más egyházi emlékek sora.

Gazdagok vagyunk odafigyelésre érdemes érdekességekben, amihez a környékről összefűzött hasonló természeti, egyházi, épített környezeti látni- és tudnivalók (leírások) társíthatók vegyesen vagy tematikusan is. Hogy például

egy budapesti család vagy baráti társaság számára
célpont legyen ide kijönni,

és itt kellemesen együtt időt tölteni. A Budai-hegység színfoltjait elég csak felsorolni, mind elérhető felőlünk. Az elszántaknak végig kerékpáron is. Ami magasan van, az letett kerékpárokkal vagy felfelé tolva, gyalogosan is elérhető:

Nagy-Kopasz a Csergezán-kilátóval, útközben a Tarnai-pihenővel, a közelében az Anna-vadászlak, Szarvas-árok, Nagy-szikla, vízesés, városunkból a másik irányban a Mária-szurdok, Virágvölgy, Csacsi-rét, Sorrento, Huszonnégyökrös-hegy, Kaptár-kő.

Élvezet sorolni e beszédes, jóízű neveket! Ilyen helyek közvetlen közelében lakunk! Eredetileg a kerékpárutakat is saját helyi érdekünkből kezdtük keresni, de örömmel osztozunk rajta mindenkivel. Az úthálózat bővülése, a vendéglátás felfutása nekünk, helyieknek is kínálatot jelent.

Nekünk, itt lakóknak is van még mit felfedeznünk, szűkebb és tágabb környezetünkben egyaránt!

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: kerékpár szabadidő természet bringa bicikli Telki Budajenő Budaörs Biatorbágy Törökbálint Páty Biciklizz Budakeszin Álomvölgy Bodzás-árok Zsámbéki-medence

süti beállítások módosítása