Budaörsön öt általános iskola jut kétszer annyi lakosra, mint ahányan Budakeszin élnek, és 400 plusz férőhelyük van, nem kettőszázzal kevesebb

Doleschall Tamás | 2016.10.16. 20:00

De Biatorbágyon és Törökbálinton is jobb a helyzet. Több intézmény közül lehet választani, és helyben tanulhatnak a gyerekek. 

Budakeszi egyetlen általános iskolája, a SZIA negyvennél több osztállyal működik, a Prohászka algimnáziumában további nyolc osztály tanul, de még így sem tudják befogadni a város valamennyi, ebbe a korosztályba tartozó gyermekét.

Gondolhatnánk, hogy az agglomerációban máshol is biztosan ez a helyzet, hiszen a népesség évtizedek óta folyamatosan növekszik. Hát, nem, nem ez a helyzet. Annak ellenére sem, hogy a térség településeinek többsége gyorsabb ütemben gyarapodik, mint Budakeszi, és a lakosságukon belül is nagyobb arányt képviselnek a gyerekek.

Budaörsön éppen nem, ott nagyon hasonló a korösszetétel, ezért az általános iskolai korosztályban arányosan, kétszer többen vannak:

A kétszeres szorzót viszont innen el is felejthetjük, mert

Budaörsön öt általános iskola várja a gyerekeket.

Ebből három olyan mamutintézmény, mint a SZIA, de egyik sem akkora, csak megközelítik, továbbá van két emberi méretű iskola, és mindezeken túl bónuszként két gimnázium osztály.

Az intézményi bőség férőhelyi többlettel is jár, nem is kicsivel:

több mint 400 gyereket tudnak máshonnan felvenni,

és ezzel inkább teljesítik egy járásközponttal szembeni azon elvárást, hogy oktatási centrumként is funkcionáljon. És minthogy Budakeszin épp ellenkezőleg, jelentős férőhelyhiány van, feltehetően jó pár család kényszerül Budaörsre iskolába járni a csemetéivel.

A szülők azonban nemcsak a közvetlen szomszédban, hanem a nyugat-budai agglomeráció hasonló méretű városaiban sem szembesülnek azokkal az iskolaválasztási és férőhelyi problémákkal, mint amikkel Budakeszin.

Biatorbágyon és Törökbálinton ugyan kevesebben élnek, mégis kicsivel több a gyermek, hiszen magasabb a fiatalok aránya a lakosságon belül. Az intézmények száma viszont nem kicsivel magasabb, hanem nagyon is sokkal:

Biatorbágyon három, Törökbálinton kettő
általános iskola fogadja az elsősöket.

Ami tehát az oktatási rendszer tárgyi feltételeit illeti, az erőteljesen városiasodó régióban – mind az iskolaválasztási lehetőségekre, mind a férőhelyekre nézve – Budakeszi megragadt a falvak szintjén.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: oktatás közélet gyerekek iskola gimnázium népesség növekedés általános iskola DT

süti beállítások módosítása