Felesleges kerékpárút épül a farkashegyi reptérig – a Budaörsi út mellé préselve

Doleschall Tamás | 2021.04.27. 09:00

A pályázatfüggőség szinte összes tünetét magán hordozza ez a beruházás. Utolsóként, hogy a tervezés csak a pályázati célra korlátozódik, és elvághatja vagy elszalaszthatja más fejlesztések esélyét. Városfejlesztési horror 3. rész 

Legutóbb odáig jutottunk, hogy egy új kerékpárútnak – bármilyen nyomvonalon – először meg kell teremteni a helyét. Az útügyi szabvány szerint a bringaút nem egy nagy truváj, a kétsávos, főhálózati kerékpárútnak 2,55 méter szélesnek kell lennie, kétoldalt fél-fél méternyi padkával. Ehhez hozzájöhet még egy vízelvezető folyóka vagy árok is, de ezzel együtt sincs szükség 4-5 méternél többre.

A farkashegyi nyomvonal az első pár száz méteren szűz területen halad, majd egy rövid, autós nyom mentén. Az első harmada után kanyarodik rá a Budaörsi útra, és a későbbiekben, Törökbálint felé is az autók mellett szeretnék továbbvinni. Ezzel az egyik gond az, hogy

az országos főút ingatlana olyan keskeny,
hogy az út menti fásítás sem fér rá.

Az átlagosan 13 méteres szélességet kitölti az aszfaltút, a padka és az árok, ami azért kevés, mert műszakilag a telepített növényzet is az épített út fontos eleme. A fásított rész funkciója kettős: óvja az utat a környezeti hatásoktól, valamint védi az árkot a talajeróziótól és a traktoroktól.

A farkashegyi reptérig vezető útvonalon szerencsére közvetlenül mellette vannak mezőgazdasági utak, amelyeket a kerékpárút-építésre igénybe lehet venni. Ezeket néhol össze kell kötni, illetve néhol ki kell szélesíteni, hogy a védőfásítás, a bicikliút és a traktornyom is megkaphassa a maga kis sávját.

Ha ehhez nincs meg a szükséges plusz 12 méter (mert nem sajátították ki), vagy megvan, de nem használható teljes szélességben (mert egy része erősen rézsűs), akkor a tervező dönt, hogy melyik ujját harapja. És nem tud jól dönteni, hiszen neki a finanszírozott pályázati célra kell koncentrálnia, nem a nyomvonalon felmerülő egyéb problémákra.

Itt bosszulja meg magát, ha a projektet nem egy korábban átgondolt koncepcióba illesztik be. És nem csak úgy, hogy kiirtják a műút védelmét szolgáló fásítást, hanem úgy is, hogy elveszik a közút bővítésének a lehetőségét.

Vajon vizsgálták-e, hogy a Budaörsi úton szorosan elhelyezett kerékpárút mellett

lenne-e hely annak a buszsávnak,
amelyet a zsilipelő lámpa miatt kellene kiépíteni?

Mert elég bután nézne ki, ha a Vitézy Dávidék terveihez készülő tanulmány a három irányból érkező forgalom szabályozására a kapuzó rendszert javasolná, de az ahhoz tartozó, lámpa előtti buszsáv helyét időközben elépítenék egy bicikliúttal.

Nemcsak széltében kellene azonban kitekinteni a tervezési területről, hanem hosszában is. Ha hálózatba szeretnék fűzni a most kiépítendő szakaszt, akkor a tervezőknek azt is nézniük kéne, hogy mi következik utána. Vasutat sem szoktak a szakadék irányába vezetni, mondván, hogy a következő pályázatban biztos lesz majd pénz viaduktra.

Az autóút melletti nyomvonal az Álomvölgy bejáratáig egész jól kerékpározható, onnan azonban kezdődik a hullámvasút. Az 1-es főút felé két frankó, aszfaltos downhillt lehet nyomni egy kb. 700 méter hosszú, 3%-os emelkedő beiktatásával.

A 8102 jelű út domborzati diagramja a Patak utca és az 1-es út között

Visszafelé már nem ennyire élményszerű a helyzet. Előbb egy hosszú kaptatót kell leküzdeni, majd egy 700 méteres, átlagosan 5%-os meredélyt. És bár ezek a százalékok nem sokat mondanak az autósoknak, a bringásoknak annál többet: a kerékpárutak szabványa az 5%-os emelkedőhöz hegyvidéki környezetben maximum 200 méteres tervezési hosszt ajánl.

Hab a tortán, hogy a főút a hosszabbításra kijelölt, Gyár utcai részen is hasonlóan szűkös, mint a budakeszi szakaszon, elég ránézni a BITEP és a vele szemben fekvő Würth kerítésvonalaira. A budakeszi szakasszal szemben itt semmilyen párhuzamos földutak nincsenek, előbb egy erdőn át, majd egy kiépült gazdasági ingatlanon kellene kerékpárutat kialakítani. Mérnöki szempontból nézve tehát

a beharangozott budaörsi nyomvonal
sem domborzatilag, sem szélességében
nem felel meg a tervezési követelményeknek.

Ilyen értelemben a most építendő farkashegyi bringaút a semmibe vezet. Ám lenne egy lehetőség, hogy az első, második és harmadik blikkre is felesleges kerékpárút mégse legyen annyira haszontalan.

Ha a tervezett főhálózati nyomvonal az Álomvölgy kapujában nem az autóút mentén haladna tovább, hanem egy balkanyarral végig lehetne gurulni a már régóta létező úton a Bodzás-árokig, minden hálózati igény egyszerre teljesülne.

Budakeszi és Törökbálint között a patakparton, szelíd terepen lehetne bringázni, ugyanakkor Farkashegy is be lenne kötve az országos rendszerbe. Akik pedig csak kicsit akarnának tekerni a gyerekekkel, azok tehetnének egy kört a reptér felé indulva, majd a szennyvíztisztító felől hazaérkezve. Ehhez nem kéne más, mint

az Álomvölgy területén kiszabályozni és kisajátítani
a meglévő utakat, illetve a Budakeszi-árkot védősávostul.

A kerékpárforgalmi hálózati terv ilyetén módosítása hozzájárulna, hogy a közösség ismét élvezhesse az Álomvölgy szépségeit, és talán a teljes terület állami visszavásárlását is előmozdítaná.

Így lehetne az építendő, farkashegyi kerékpárútból a település komplett természetvédelmi és turisztikai programja. És a legnagyobb show az egészben, hogy ehhez egy darab fát sem kellene kivágni.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2021.04.28. 10:39:14

Akik kerékpárral szeretnének eljutni A-ból B-be, azok nem szeretnének girbe-gurba utakon csalinkázni, még ha szép is a táj.
Ha megoldható a padka kisebb szélesítése és rendbetétele, jöhetne rá egy-egy kerékpársáv.

okleveles naiv 2021.04.28. 11:26:01

Heves megyében teljesen természetes bicikliút építési metódusok:
1 - hiába van bődület sok hely az út mentén (szántó, stb), nem foglalkoznak vele, hanem kicsapják az út menti fasort, és annak helyére rittyentenek egy förmedvényt
2 - a meglévő út szélére felfestenek kétoldalt egy-egy sárga csíkot, x méterenként egy kerékpár jelet, és annyi

Biciklizésre mindkettő alkalmatlan, mert az elsőnél elspórolják a talajmunkát is, ezért a kerékpárút a valóságban krosszpálya, a másodiknál pedig a korábban az út szélén parkoló autósok továbbra is ott parkolnak. A rendőrök tojnak rá, a bringások pedig kerülgethetik.

Viszont horror pénzeket lehet felszámítani értük.

kiskisutca 2021.04.28. 12:33:52

"Az átlagosan 13 méteres szélességet kitölti az aszfaltút, a padka és az ÁROK, ami azért kevés, mert műszakilag a telepített növényzet is az épített út fontos eleme. A fásított rész funkciója kettős: óvja az utat a környezeti hatásoktól, valamint védi az ÁRKOT a talajeróziótól és a traktoroktól."

Sziasztok!

Szerintem az árok helyén, az árkon kellene vezetni a bringautat!

1. Árok helyett cső (csatorna), megfelelő befolyókkal.
2. Ráccsal fedett árok: a sűrű rácson elmegy a kerékpár, a víz akadálytalanul átfolyik.

Ezeket kombinálni is lehet költséghatékonysági és célszerűségi szempontok alapján.

"Előbb egy hosszú kaptatót kell leküzdeni, majd egy 700 méteres, átlagosan 5%-os meredélyt."

Szigorúan hangzik, de ne feledjétek, hogy a pedelec forradalom előtt állunk!

Viharos gyorsasággal terjednek a "rási"-k (rásegítős bringák), így ki lesz használva az az út is! :-)

Budakeszi Blog 2021.04.29. 11:59:41

@Alick: Igen, el kell választani a közlekedési (hivatásforgalmi) és a turisztikai (rekreációs-szabadidős) használatot. Te az előbbiről írtál, de Budakeszit a Budapest-Balaton kerékpárútba szeretnék bekötni, amely útvonal az utóbbit preferálja. A napi közlekedési célú forgalmat az autóra épülő kertvárosi életformában még becsülni sem merjük, de a domborzati tényező azért számukra is fontos: azaz hiába egyenes, ha meredek :)

Budakeszi Blog 2021.04.29. 12:04:05

@kiskisutca: Az árokbefedés jó gondolat, de inkább városi környezetben megvalósítható. Ez egy 5,4 km hosszú külterületi, domborzatos útszakasz, horror sokba kerülne a "csövesítése". A pedelec-ek valóban nagyot fognak lökni a bringázási lehetőségeken, de tervezni a hagyományos kerékpárokra kell, ahogy egy autóút kanyarjait és emelkedőit sem a sportautókhoz igazítják, hanem az utánfutós kombikhoz :)

kiskisutca 2021.04.29. 13:04:17

"de tervezni a hagyományos kerékpárokra kell,"

Svájcot ellepték a "rási"-k (elektromos rásegítéses bringák). Olyan helyen is felbukkannak tömegesen zömmel idősebb rásizók, ahol korábban alig volt kerékpárforgalom.

Amúgy egy hegyes-dombos vidéken csak nagy kerülők árán lehet viszonylag kevés emelkedővel rendelkező utat építeni, pl. a vasút is elkerüli az ilyen vidéket, vagy ha nagyon muszáj költséges műtárgyakat (viadukt, alagút) építenek.

A sportcélból kerékpározókat nem rettenti meg az emelkedő, a közlekedési célból kerékpározók pedig a hegyes-dombos vidékeken előbb-utóbb be fognak ruházni egy rásiba. Mert nem mazohisták.

Budakeszi Blog 2021.04.29. 15:34:07

@kiskisutca: Ezt mind aláírom, a _magyar_ útügyi szabványról és a tervezési alapelvekről (ld. utánfutós kombik) írtam. A kerékpárutak egyébként nemcsak sportcélú használatra készülnek, hanem hivatásforgalomra (iskola, munkahely) is, annak is meg kell felelniük. De nem zárom ki, hogy a rásik elterjedésével a tervezési szabványok is módosulni fognak.

Címkék: turizmus közélet stratégia kerékpár bringa bicikli városfejlesztés Budaörs DT Álomvölgy

süti beállítások módosítása