A Prohászka kérdőív margójára

Budakeszi Blog | 2018.11.16. 07:00

Villámposzt egy szülőtől. Magyar Ágnes írása  

Látom a cicaharcot a Prohászka és a német önkormányzat között, azt is látom, hogy engem mint szülőt is szeretnének felhasználni benne, de őszintén szólva én csak nézek, mint az a bizonyos Rozi. Sok mindenről szó van ebben a diskurzusban, de mondjuk a gyerekekről pont nem, ők mintha statiszta szerepbe szorulnának ebben a kibontakozó drámában.

Márpedig nem sok jóval kecsegtet, ha azok, akik iskolát szeretnének működtetni, simán megfeledkeznek arról, hogy megemlítsék a gyerekeket (és ez szó szerint is igaz: a Prohászka kérdőív bevezetőjében nem szerepel a gyerek szó!), amikor az iskolával kapcsolatos szándékaikról beszélnek.

Én viszont szülőként nem tudok megfeledkezni a gyerekeimről és arról, hogy az iskola milyen fontos – még ha nem is kizárólagos – szerepet tölt be abban, hogy a megfelelő készségekkel és képességekkel felvértezve lépjenek majd ki az életbe.

Éppen ezért szívesen megismerkednék a fenntartó-jelöltek pedagógiai programjának fő pontjaival, érdekelne, hogy milyen módszertanokban hisznek, de akár olyan részletekre is kíváncsi lennék, mint amit minap a 9 éves lányom felvetett: lehet-e majd tabletekkel tanulni az új iskolában?

Jó lenne látni, hogy egy majdani intézmény vezetői tisztában vannak azzal, hogy mennyire fontos a gyerekek érzelmi intelligenciájának és társas készségeinek fejlesztése, hogy vannak ötleteik arra, hogy az elérhető neveléstudományi kutatások eredményeit hogyan építsék be a mindennapokba és még sorolhatnám.

Sokat akarok? Nyilván, de miért akarnék kevesebbet, ha a gyerekeimről van szó? Hogy a papír mindent elbír? Persze, de ha már a szavak szintjén sem jutunk el eddig, akkor milyen reményeink lehetnek a mindennapok gyakorlatával kapcsolatban?

És ehelyett nyilatkozzak arról, hogy milyen fenntartású iskolába adnám a gyerekem? Hát őszintén, nagyjából bármilyenbe, ha azt látom, hogy ő és az ő érdekei, szükségletei lesznek középpontban, nem pedig díszlet lesz egy intézményben.


Várjuk a szülői és pedagógusi véleményeket, ha egy kommentbe nem fér bele, kiposztoljuk.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: oktatás közélet gyerekek iskola szülők általános iskola Prohászka nemzetiségi önkormányzat SZIA

süti beállítások módosítása