16 tantermes, teljes értékű, új iskolát szeretnénk – segíts benne!

Doleschall Tamás | 2016.03.29. 19:00

Van rá pénz. Van rá hely. Mégis csak 10 tantermes iskolát építenének a SZIA főépületéből kiszorult 16 osztálynak. Ezen változtatni az önkormányzat tud. Ha kérni kell őket, akkor kérjük. MINÉL TÖBBEN. A szülők felhívását az online petíció oldalán írhatod alá, a hátteréről itt és most, a fejleményekről a Budakeszi SZIA+ Facebook-csoportban olvashatsz. 

 A PETÍCIÓT IDE KATTINTVA TÁMOGATHATOD. 

Szűk két hónappal ezelőtt érkezett a hír, hogy 25 év után Budakeszi új iskolát kap. Mielőtt még bármi konkrétumot tudhattak volna róla, szülők és különféle szülői csoportok több fórumon is megpróbálták érzékeltetni a városvezetőkkel modern kori igényeiket.

Aztán megtudhattuk a részleteket és az új épület alultervezett számait látva az elhivatottabb szülők felhívást tettek közzé, hogy az önkormányzat dobja be magát egy rendes, minden ki- és összeszorult osztályt befogadó iskoláért.

A kezdeményezés hátteréhez azonban érdemes tisztába tenni a városháza felől érkező, néha egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat, illetve eloszlatni a terjengő tévhiteket. Kezdjük talán a piszkos anyagiakkal.

Most van rá pénz.

Az önkormányzatnak az elmúlt egy év alatt összesen szinte pontosan annyi egyszeri és különleges bevétele volt, mint amennyit az idén fejlesztésre szán: ez az utóbbi összegszerűen 471,5 millió forint. Ebből nyugodtan fordíthatna a Kerekmező közművesítésénél többet is az új iskolára, de ehelyett több kisebb célra még az idén elköltené az egészet.

A hiányzó 6 tanteremre és a hozzájuk tartozó helyiségek megépítéséhez csak újra kellene osztania a 2016-os költségvetés fejlesztési keretét. És akkor még nem is beszéltünk azokról a rejtett tartalékokról, amelyek az önkormányzat saját (tehát nem a polgármesteri hivatalra és nem az intézményekre jutó) majdnem 280 millió forintban előirányzott dologi kiadásai között bújnak meg.

Később már nem lesz rá pénz.

Ha a városházán végigviszik a 2016-ra jelenleg előírt költségvetést, akkor jövő évtől már csak a működési bevételekből leeső 80-100 millió forint marad fejlesztésre – az egész városra és az összes fejlesztési célra. Tehát járdára, útra, intézményi apróságokra, és így tovább.

 A PETÍCIÓT IDE KATTINTVA ÍRHATOD ALÁ. 

Minthogy a városnak már nincs olyan eladható, nagy értékű ingatlana, mint az Etheles park volt, saját erőből nem fogja tudni hozzáépíteni az új iskolához azt a bizonyos 6 tantermet. Hiába ígérik most, mert nem lesz miből. Minden más bevételi forrás pedig olyan, mint a kutya vacsorája. Az EU nem finanszíroz ilyen projekteket, az államra meg a Forfa esetében is 25 évig vártunk. Ha jövőre vagy azután megint a kormányzathoz fordulunk pénzért, akkor az lesz a válasz, hogy nemrég kaptatok 1,3 milliárdot.

Az állam építi, de az önkormányzatnak van beleszólása.

Hogy az új iskola mekkora és milyen legyen, arról február elején írt alá együttműködési megállapodást a városháza és az államot képviselő beruházó, a Nemzeti Sportközpontok (NSK). A megállapodásban szerepel, hogy a felek minden kérdésben informálják egymást és szükség vagy véleménykülönbség esetén egyeztetnek.

Ez azért van így, mert amit az NSK épít, az később a település tulajdona lesz, és az átadás után az önkormányzatnak kell működtetnie. Ebből kifolyólag az NSK-t csak az érdekli, hogy a meghatározott keretből kihozza a beruházást.

Ha bármiben többet szeretnénk, azt Budakeszinek kell kifizetnie. Ez lehet egy plusz bordásfal, de lehet még akárhány tanterem is, csak az NSK továbbra is beleférjen az 1,3 milliárdos keretébe. Az önkormányzat tehát ennek a szempontnak a tiszteletben tartásával kezdeményezheti a megállapodás módosítását.

Jelenleg 10 tantermes iskolát terveznek.

Nem 12, nem 13 és nem 15 tantermeset, ahogy beszélnek és nyilatkozgatnak róla. Az iskola helyiségeinek darabszámát és méretét pontosan tartalmazza az NSK-val kötött együttműködési megállapodás melléklete. Ez már a címében is „10 tantermes általános iskolát” említ.

 A PETÍCIÓT IDE KATTINTVA TÁMOGATHATOD. 

A jóhiszemű félreértés abból adódhat, hogy a listában van még 2 szaktanterem, amelyek az informatikai, illetve laborfelszerelések miatt nem funkcionálhatnak osztálytermekként, azaz oda csak akkor mehet be egy osztály, ha éppen olyan szakórája van. Továbbá van még három darab fél tanteremnyi csoportszoba a nyelvi vagy más bontott csoportos foglalkozásokhoz.

Ez a tizenöt helyiség a listában mind „Tantermek” főcím alatt fut, de ettől még az iskola csak 10 osztály befogadására alkalmas. Ha mégis beszuszakolnak 12 osztályt, akkor egyrészt megnézhetik, hogy meddig tartanak majd a számítógépek és laboreszközök, másrészt a 0. perctől frankón megszegik az oly szigorú KLIK által ellenőrzött szabályokat. Aki pedig úgy beszél 15 tantermes iskoláról, hogy oda befér 15 osztály, az rosszabb körülményeket kíván a gyerekeknek, mint amilyenek között most a Forfában vannak.

Nem férne be egy osztály a Forfából,
ráadásul eltűnne a drámaterem és -szertár.

Update: A Forfában 11 tanterem (és 2 másik terem) van, de ott csak 10 osztály tanul. A posztban végig javítva.

Bár a megállapodás szerint az új iskola kifejezetten a rozzant faházak kiváltására épül, sajnos – mint fentebb kiszámoltuk – arra sem elég. A régi, bontandó épületben ugyanis jelenleg 11 10 osztály tanul, és ha betartják a szabályokat, akkor ebből csak tízet vihetnek át az új iskolába. Persze dönthetnek úgy, hogy megszegve a normákat ha ennél több osztályt visznek át, azzal továbbra is garantálnák a régi iskola zsúfoltságát az új épületben.

Ha azonban a megszüntetni vágyott viszonyok konzerválását ki is pipáljuk, még mindig ott van a drámaterem kínos hiánya az új épületben. Ez utóbbi egy bevallottan művészeti irányultságú iskolánál azért elég gáz. Túl azon, hogy a Szecskában is ki kell majd alakítani egy újat a lebontandó régi helyett, tudjuk jól, hogy a drámapedagógiai módszerek térhódítása miatt minden iskolában szükség lenne egy ilyen teremre.

A Zeneiskolában tanuló 5 osztály is
maradna ott, ahol van.

Távol mindentől: a tornateremtől, az étkezőtől és a most még létező drámateremtől. Mivel az állami támogatás csak a Forfa-épületek kiváltására jár, a kisiskolába kihelyezett osztályokat tényleg csak önkormányzati forrásból lehet kimenteni szorult helyzetükből.

 A PETÍCIÓT IDE KATTINTVA ÍRHATOD ALÁ. 

A dolog egyébként építészetileg nem annyira bonyolult, mert a 10 tantermesre tervezett épület helyiséglistája szerint valójában egy csonka 16 tantermes iskola. Az oktatási intézményekre vonatkozó szabványok ugyanis 8, 16 és 24 tantermes iskolákat írnak le, és a számokból ítélve egy ilyen táblázatból lettek visszafaragva a Kerekmezőre szánt épület paraméterei.

A tervezés még nem kezdődött el.

Legalábbis az önkormányzat tudomása szerint, nekik pedig a szerződésük alapján rögtön meg kell tudniuk, ha elindul valami. Ami azonban a megállapodásban van, az még tervezési programnak is kevés, mindössze a pénzügyi konstrukció alátámasztásához elegendő – mint látjuk, az NSK-nak tényleg csak az 1,3 milliárdos keret lebeg a szeme előtt.

A tervezési program hiánya és a csonka 16 tantermes iskolára vonatkozó számok pedig nagyban megkönnyítik az épület átrajzolását a szabvány szerinti, normál méretre. Mert lehet, hogy egy kicsit nagyobb aula, zsibongó vagy tornaterem kell, de ez nem hátráltatná a későbbi tervező munkáját.

Az önkormányzatnak pontosan emiatt kellene mihamarabb átcsoportosítani a most még rendelkezésre álló forrásait és módosítani az együttműködési megállapodást, hogy az építészeti tervezés már az új feltételek és keretek között folyhasson.

Úgy, hogy tényleg egy teljes értékű,
rendes iskolát kapjanak a budakeszi gyerekek.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: oktatás közélet gyerekek iskola szülők aláírásgyűjtés városfejlesztés általános iskola petíció DT Kerekmező

süti beállítások módosítása