Hová teszünk ennyi gyereket?

Doleschall Tamás | 2013.10.14. 14:00

Naponta több mint kétezren töltik meg Budakeszi bölcsődéjét, óvodáit és iskoláit – csurig. Ahogy egyre többen lesznek, úgy kellenek majd újabb csoportszobák, tantermek, tornacsarnokok és tágas udvarok. Meg egy tanuszoda. Hová férnek? Közel lesznek vagy a város túlvégén? 

Ha Budakeszi a jelenlegi városhatárig benépesül, akkor 50%-kal több háztartás alkotja majd a települést. Ugyanennyivel lesz több gyermek. Viszont a gyerekintézmények olyannyira tele vannak, hogy

már a következő években sem fér be mindenki.

Bővítési lehetőség alig, újakat kell építeni. Akárki akármilyen pénzből is teszi, a helyükről nekünk kell gondoskodnunk. A térképen világoskékkel jelölt területeken zajlik most a gondozás-nevelés, a kék telkeken folyhat a jövőben. A mostani eloszlás nem túl egyenletes, a sárgább részekről egyre több gyerek egyre távolabbról jár majd be.

Hogy körülbelül mennyien, arra a felvettek és kimaradtak létszámából tudunk következtetni. A legfiatalabbaknál csak egy év múlva, mert az új bölcsőde átadásával 2014-ben megduplázódik a gondozottak száma. Az igénylők mértéke is csak az első jelentkezési időszak után derül ki, mert az elmúlt években sok szülő meg sem kísérelte a bejutást. Jövőre a családi napközis támogatás miatt mindenkinek érdemes lesz benyújtani az igényét.

A népességi adatok szerint az óvodákban is ötvennel többen kellene lenniük. Azért nincsenek annyian, mert nem mindenkit adnak be 3 évesen. Jövő szeptembertől ez már kötelező lesz, akkor majd rögtön hiányzik két új csoportszoba.

Az iskolai létszámok sem érik el a lakosságarányos mértéket, de ez két vándorlási folyamat egyenlege. Egyrészt minél idősebb egy Budakeszin lakó gyerek, annál nagyobb eséllyel jár egy fővárosi tanintézménybe. Másrészt ugyanígy tesznek a környékbeli diákok a mi iskoláinkban. Ez utóbbi abszolút járásközponti funkció, amit gyengíteni semmiképpen, erősíteni annál inkább érdemes.

Mindent egybevetve majdnem 1200 gyermek
elhelyezését kell megoldanunk a következő évtizedekben.

Ehhez a mai felállás szerint az állami költségvetésből, az Európai Uniótól vagy mindkettőtől kaphatunk segítséget. Persze lehet, hogy húsz év múlva már önerőből fel tudunk építeni egy iskolát. Bármelyik verzió esetén nekünk kell adni a telket, méghozzá nem is akármekkorát.

A most épülő 48 férőhelyes bölcsőde például egy kb. 4000 m²-es területen épül, és elvileg még két csoportszobával lehet majd bővíteni. Az itt is alkalmazott tervezési ajánlások precízen meghatározzák a gyerekintézmények paramétereit, beleértve az egy főre eső minimális telekméreteket.

Ezeknek, továbbá a várható igények és a jelenleg előírt csoport- és osztálylétszámok figyelembe vételével készült ez a táblázat. Ha a végeredményhez hozzászámítjuk, hogy az óvodák páros csoportszámmal működnek, és egy iskola sem lehet 21 osztályos (csak 24), akkor

összesen legalább 38000 m²
új intézményi területre lesz szükségünk.

Ebben nincsenek benne a közterületi parkolók, ez a szép nagy szám kizárólag egy bölcsődét, két óvodát, egy nagy vagy két kicsi iskolát és egy gimnáziumot takar.

De nem mindegy, hogy hol. A közintézmények elhelyezésénél három fontos szempont van. Először is, hogy jól megközelíthető legyen tömegközlekedéssel és sok autóval egyaránt. A térképen kékkel jelölt telkek közül ennek nem felel meg az Etheles-park. Nem véletlenül döntött az önkormányzat a felparcellázása és eladása mellett. Másodszor lényeges a lakóterületi beágyazottság, például egy óvoda ne legyen messzebb a lakóterület szélénél. Nem sokan szeretnék, ha a gyermekük áruházak, autószalonok vagy üzemcsarnokok között töltené a hétköznapjait. Ebből a szempontból kiesik az Erdész tér, a Dózsa György teret sem erre predesztinálja a környéke, és kicsit cinkes a jelenlegi szennyvíztisztító területe is. Harmadszor pedig fontos az egyenletes eloszlás. Minél kiterjedtebb egy település, annál előnyösebb, ha központi monstre létesítmények helyett inkább több kisebb középület kerül a külső városrészekbe. Budakeszi keresztirányú fejlődése miatt

az új intézményeket a centrumtól távolabb kell telepítünk.

Ebből a szempontból a Kerekmező – hála a várostervezőknek – ideális méretben, ideális helyen van. Mellette ott egy óvoda és az épülő bölcsőde, ide ilyeneket már nem érdemes tenni. Elférne viszont egy gimnázium vagy egy általános iskola. Hozzákapcsolódva egy uszoda a maga 3-4000 m²-es területigényével, ha nem akarjuk beáldozni a focisták edzőpályáját. És ha már ennyi itt a gyerek, akkor egy-két gyermekorvosi rendelő ideköltöztetése sem lenne teljesen logikátlan. Ezekkel gyakorlatilag jó előre megtöltöttük a rendelkezésre álló 1,7 hektáros telket.

A város másik oldalán, Makkosmárián viszont fájóan hiányzik az a valami, amit az építészek települési alközpontnak hívnak. Ehelyett a jelenlegi szennyvíztisztító telkének város felé eső fele tölthet be valami hasonló szerepet – ha az új telep üzembe helyezése után rekultiválják a területet. Kizárásos alapon ide kerülhet egy vadiúj bölcsőde, egy óvoda és egy iskola vagy gimnázium. Még maradna is a 3 hektáros telekből.

Sajnos ezt a maradék területet nem tudjuk átdobni oda, ahol majd szükség lesz rá. Mert a távoli jövő intézményeit úgy osztottuk el a két alkalmas ingatlan között, hogy a leendő óvodások felének nem adtunk földet.

Te hová raknád a másik óvodát?

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sitya 2013.10.14. 15:25:34

Igazán jó megoldást nem látok, a legkevésbé rossz talán a reményeink szerint rekultiválandó mostani szennyvíztiszító, ez tömegközlekedéssel és autóval is megközelíthető, de azért elég zöld is, a "régi városból", Makkosról és Nagyszénásból is elérhető.

Köszönet a családi napközis linkért, jó tudni.

Viszont a térképes linkek nem működnek.

Doleschall Tamás 2013.10.14. 22:11:02

@sitya: Lehet, hogy nem voltam egyértelmű, de hosszú távon mindkét alkalmas területre szükség van, a Kerekmezőre és a mostani szennyvíztisztítóra is. Tehát választani majd a szülőknek kell közöttük, amikor mindkét helyen lesznek gyerekintézmények. Mivel a Kerekmező mellett már van egy óvoda, lehet a makkosi oldalon egy monstrét építeni a két kisebb helyett, ha így értetted.

A térképlink nálam működik, mindegyik ugyanoda mutat, ahová a jobb oldalt is kattintható Helyhatározó.
Megpróbálnád újra?

Címkék: iskola óvoda gimnázium bölcsőde szennyvíztisztító városfejlesztés növekedés DT Makkosmária Kerekmező Erdész tér Dózsa György tér Etheles park

süti beállítások módosítása