Próbáltad már lekötni?

Doleschall Tamás | 2013.09.13. 23:00

A városban egyre több a biciklitároló, és ez jó. Sok helyen mégsem tudjuk használni, mert arra nem jó. Pedig jót akart, aki lerakta, és jót akart, aki tervezte. Csak a célközönséget felejtették el megkérdezni. Dizájn Center in Budakeszi. 

Szerintem ez a csúcs:

A képhez egy csomó pozitívum is tartozik, noha nem mind látható: fedett, forgalmas helyen van vagy rálát egy térfigyelő kamera, és igény, az lenne rá. Csak az a baj, hogy használhatatlan. A biciklitárolók állatorvosi lovát látjuk.

A legtöbb dizájnernek van egy rögeszméje, miszerint a bringám biztos el akar dőlni, ha otthagyom. Vagy nem ismerném fel, hogy ez egy kerékpártároló. Ezért szinte minden termék elengedhetetlen része a keréktartó. Csakhogy olyan nincs, amelyik egyaránt jó a 21-es szingótól az 57-es terepgumiig, a BMX-től a 29-es kerékig és agyig. A legszimplább, csak keréktartós tárolók itt el is buknak.

Mert keréktartó ide vagy oda, ki kell támasztanom a cangát, és utána még lekötnöm sem egyszerű. A gondos rögzítés szabálya ugyanis az, hogy

a vázat és a hátsókereket mindenképpen fűzzük át a lánccal.

Ne ragozom, tessék kipróbálni egy térdig sem érő tárolónál.

A fejlettebb konstrukciók, mint fenti kedvencünk azonban combmagasságban egy rudat is magukban foglalnak, amihez kötni lehet. Azaz lehetne, ha nem a keréktartó felett, arra merőlegesen akadályozná, hogy egyáltalán betolhassam a bringát. Mert orral előre a kormány, farral meg lenn a váltó, fenn a gyerekülés vagy más szupport miatt nem megy be. Így is használjuk egy páran, csak nem a tervező szándéka szerint és főleg nem annyian, mint lehetne.

A tárggyal végeztünk volna, de az elhelyezés még fontosabb. A fenti tároló a művháznál konkrétan tökjó helyen van.

Közel a buszmegállóhoz, fedett,
forgalmas vagy kamerás helyen.

Aki a házba jön, annak is jó, aki a buszig csorgott le, és otthagyja napközben, annak is.

Nem így a nemrég felújított Fő téri park felső végén. Az odatelepített vadiúj tároló kihasználtságát mintegy 100%-kal haladja meg a kb. 30 méterrel feljebb lévő sarki villanyoszlop:

Pedig nem fedett, de legalább forgalmas helyen van, feltűnő lenne egy erővágóval szöszölni a kikötött bringák mellett. A helyzet az, hogy ez a villanyoszlop (és számos társa) jobban segíti a városon belüli kerékpáros közlekedést, mint az említett dizájntárolók. Tulajdonképpen az ELMÜ biztosítja nálunk a biciklis P+R rendszert.

Az új tárolókról elmondhatjuk, hogy létrejöttek, bemutattuk az EU-nak, támogattuk a kerékpárhasználatot. Csak éppen nem veszik igénybe a bringások vagy nem elegen.

A mindennapi sikerhez nem kellett volna más,
mint megkérdezni a célcsoportot,

például a helyi biciklis közösséget. Így viszont költöttünk egy-pár dizájntárolóra, hivatalosan léteznek, valóságosan mégsem funkcionálnak.

Adtunk a látszatra.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2013.09.14. 13:42:40

Nem, nem ez a legrosszabb, mert ehhez legalább két bringát normálisan oda lehet kötni.

A legelterjedtebb fajta az, ahol a járdából kb. 10 centire emelkedik ki két kapu, ezek közé kellene berakni a kereket. Vázat hozzákötni nem igazán lehet, esetleg az olajos láncot végigtapizva. A legkisebb szellőtől (vagy a következőnek érkező bringástól) felborul a járgány, felninek, küllőknek annyi.

De "jó" még az Uzsoki Kórháznál levő, ahol viszont egy 45 foknál meredekebb sínbe kell felállítani az egészet. Gyenge nőknek, idősebbeknek ideális.

Nem értem, hogy ezeket a dizájnagylövéseket elkövetők, engedélyezők, megrendelők még életükben nem próbáltak meg biciklit lekötni? A legjobb a sima fordított U alakú cső, esetleg a belvárosban pár helyen már terjedőben levő P alak. Ráadásul még olcsóbb is ezeknél.

knorbert 2013.09.14. 15:24:16

Cégünkhöz rendszeresen érkezik egy utcabútorokat gyártó/forgalmazó cég katalógusa. A legújabbat néztem a napokban és pont a kerékpártárolókon akadt meg a szemem: a kb. 30 féléből egy sem (!) volt ami optimális lett volna (értsd: fordított U alakú támasz). Voltak viszont a talajból minimálisan kiemelkedő és spirális alakú és egyéb rettenetek is. Nem olcsón!
Az egy (szomorú és sajnálatos) dolog, hogy olyanok tervezik ezeket akik lehet, hogy még életükben sem ültek bringára. Az ennél is szomorúbb, hogy van, aki ezeket árulja/forgalmazza. Pedig a Magyar Kerékpárosklubnak a weboldalán fellelhető a szakmai érvekkel alátámasztott, ingyenesen letölthető ajánlásuk: kerekparosklub.hu/sites/default/files/kerekpartarolok_ajanlas.pdf

Hmmm... 2013.09.14. 16:06:01

A Lidl jófej akart lenni, és a Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton levő üzletük elé telepítettek egy vastag csőből készített vízszintes spirált. Az elv nem lett volna rossz, de a spirál egymás melletti csövei közötti rés nem képes befogadni már egy vastagabb mtb kerekét sem. Bár nem vagyok híve a kerekek befogásának (mert a felni biztos nem örül neki), de a jelen állapotában kb 3 db vastagabb kerekű bringa tárolására alkalmas... kicsit kinyújtva a spirált (szóval a réseket kitágítva) akár 1o db is elférne. Lehet, hogy a Hollandiában szokásos városi bringákra tervezték... itt meg csak kipipálták.

knorbert 2013.09.14. 16:18:02

@Hmmm...: lehet, hogy innen helyezték át? kerekparosklub.hu/ujabb-kerekparparkolok-budapesten "A LIDL lecserélte 2013. nyarán egy észak-pesti áruházánál a vacak küllőgyilkos és eldőlős bringatámaszokat nagyon korrektekre."

Hmmm... 2013.09.14. 16:42:52

@knorbert: a kígyó faja ugyanaz, csak sokkal vénebb (3-4 m). Remélem, ezt is lecserélik. Ha a szélső oldalak már foglaltak, és ezért a kígyó testyével párhuzatosan állítom a bringámat, még én szégyellem magam (mer aszt gondóhattyák a népek, hogy: hmmm, Hmmm :-D)

Hmmm... 2013.09.14. 16:53:11

Remélem, a Nemzeti Sportuszoda melletti tárolót is csak azért hagyják totál lepusztulni (immár kb 2 éve), hogy egy funkcionálisan sokkal jobbra, nagyobb kapacitásúra cseréljék... :-(

♔batyu♔ 2013.09.14. 17:14:32

Aki csinálta, annál kimaradt a bringa.
Elég egyértelmű, hogy P alak a jó. Olcsó, praktikus és mindkét felére lehet bringát kötni, ha elég nagy távolságra teszik az elemeket egymástól.

Nem nagyon miért nem kérdeznek meg ilyenkor egy bringás csókát.

hazug fidesznyik (törölt) 2013.09.14. 17:19:46

@♔batyu♔: "Aki csinálta, annál kimaradt a bringa."

Adjatok össze pénzt, álljatok össze, vegyetek anyagot, és gyártsatok olyat magatoknak, amilyen megfelel. Sírás helyett.

nyisziati 2013.09.14. 17:24:36

@OkoskaTo:rp: "Nem értem, hogy ezeket a dizájnagylövéseket elkövetők, engedélyezők, megrendelők még életükben nem próbáltak meg biciklit lekötni?"

Nekem az a határozott érzésem, hogy nem.
Eddig egy helyen volt nagyon jó a biciklitároló: a Köki Terminálban.

nyisziati 2013.09.14. 17:27:32

@♔batyu♔: a Kökinél pont ilyenek vannak, máshol is átvehetnék a jó példát.

Mondjuk annyi a hibája, hogy nem túl helytakarékos, talán ezért kerülik a cégek. :(

Zebrateve 2013.09.14. 18:55:05

A bemutattuk az EU-nak részre kérdeznék rá: városrehabilitációs projektből csinálták ezeket?
Csak azért kérdem, mert majdnem az összes, 2008 óta megjelent EU-s pályázatnál feltétel, hogy a tárolónak olyan műszaki előírásokat kell betartania, ami nem engedi az ilyen förmedvényeket, csak az U meg P alakúakat.

Doleschall Tamás 2013.09.14. 19:13:36

@Zebrateve: Igen is, meg nem is. Tudomásom szerint nem volt a projekt része, így tehát nem kellett megfelelnie az említett előírásoknak. De úgy érezték kereknek a sztorit, ha ilyen is van, a projekt-átadáskor már ott volt, és ha ma valaki megkérdezi, hogy van-e a művháznál bringarekesz, akkor van. Szóval a jó szándék tényleg megvolt, csak hát a funkció...

R_G_B 2013.09.14. 21:10:41

Szép-szép a kerékpáros klub ajánlása, de tudnak erről az érintettek?

Amúgy testes kis albumot lehetne összehozni a vacak tárolokról és más kritikus helykeről. Lásd pl. nagyvásárcsarnok. Jön a Bubi, ott halál lesz...

Címkék: kerékpár bringa bicikli DT P+R Biciklizz Budakeszin

süti beállítások módosítása