600 milliós hitel, 2017-es fejlesztések – miért kell titkolni, és mire megy ez a rengeteg pénz?

Doleschall Tamás | 2017.01.11. 11:00

Kész helyzet van: a város felvett egy óriáshitelt, amiből építene egy s mást. Hogy pontosan mit és hová, azt majd két hét múlva közlik. Érdekelne? Kénytelen leszel (város)házhoz menni az infóért. 

Karácsony előtt robbant a hír, hogy Budakeszi megkapta a kormány hozzájárulását 600 millió forintnyi hitel felvételéhez. A dolog előzménye, hogy nincs előzménye: a meglehetősen nagy horderejű kezdeményezésről az évente 20 millióba kerülő

önkormányzati újságban és tévében
szinte semmi sem jelent meg.

Mindössze a Hírmondó decemberi számában szerepelt egy határozat kivonata (jelentkezzen, aki a testületi határozatokat szokta böngészni), és a kormánydöntés után, a januári(!) számban ugyanolyan tartalommal egy nyúlfarknyi bekezdés.

Ez utóbbiban a közmeghallgatás azon részéről számoltak be, amelyen a köz hallgatta a városházi beszélő fejeket. Ekkor a polgármester pár mondatban említette, hogy milyen négy fejlesztési célra szeretnének hitelt felvenni: egy egészségházra, a közvilágítási hálózat bővítésére, egy feltáró útra és a Fő utca közlekedési problémáinak megoldására.

Az önkormányzat felől azóta ennél több nem látott napvilágot. Végül is tényleg nem közérdekű, hogy

a városvezetők 15 évre eladósítanák a várost,

az meg aztán végképp érdektelen, hogy pontosan milyen, létfontosságú fejlesztések miatt. Mert hát sehol egy pontos fejlesztési helyszín, egy részletes leírás vagy egy projektterv.

Ráadásul ennyit már egy kicsivel hamarabb is megtudtunk, mert a szokásos önkormányzati titkolózást ugyancsak szokás szerint a MI kisvárosunk honlapja törte meg, ahonnan időről-időre szivárgott pár információ a városvezetők efféle szándékairól, különféle ötletekkel és összegekkel. Kizárólag tőlük, azaz egy magánerőből fenntartott családi magazintól tudhatjuk azt is, hogy a kormány jóváhagyta a hitelfelvételt, és az önkormányzat már le is szerződött az OTP-vel.

Szóval igazán örömteli, hogy a városvezetés végre szóba szeretne állni a polgárokkal, és január 24-ére fórumot hirdetett a 2017. évi fejlesztésekről. A tegnapi felhívás szerint

az önkormányzati terveket majd ott, helyben ismertetik,
és várják a lakosság véleményét, javaslatait.

Fordítom: tessék, nabaszdmeg! De minthogy ez kritikai fordítás, jöjjön a lábjegyzet.

Ha a városvezetők valamilyen nagyívű prezentációt óhajtanak tartani 600 millió forint elköltéséről, ám legyen, csak ne hívják fórumnak. Mert az elvileg arra szolgálna, hogy a polgárokkal ÉRDEMBEN meg tudják vitatni a felvetett témákat. A pár perccel hamarabb megismert tervek kapcsán azonban legfeljebb olyan, kocsma-szintű észrevételeket lehet tenni, hogy „húha” vagy „nemá” meg „demá”.

Ha viszont valamiféle értelmes párbeszédre törekednének, akkor

a terveket legalább egy héttel a fórum előtt
közzé kellene tenniük.

Hogy a meghívottak azokat előre átnézhessék, átrághassák, átgondolhassák, és megfontolt véleményüket oszthassák meg a képviselőikkel. Lábjegyzet vége.

Tehát ha nemcsak egy újabb propaganda-eseményt, hanem igazi fórumot szeretnének tartani, akkor ezúton hívnám fel a városvezetők figyelmét, hogy létezik az úgynevezett internet, sőt, önkormányzati honlap, újság és tévé – mint tudjuk – évente legalább 20 millióért.

Ez az internet nevű hálózat egyébként az elmúlt húsz év alatt elég széles körben elérhetővé vált, és

szükségtelenné teszi azt a protokollt,
hogy valamit élőben kelljen bemutatni.

Annak is megvan a maga varázsa, csak mást célt szolgál. A legújabb iPhone-ok bejelentése után sem szokták megkérdezni a hallgatóságot, hogy „na, mit gondoltok, piacra dobjuk ebben a formában?”

Persze ezt a fórumot is megtarthatják úgy, ahogy az eddigieket, csak aztán ne csodálkozzanak a következményeken. Mert ahogy az lenni szokott, a polgároknak feltehetően csak másnap-harmadnap fog leesni, hogy mit is láttak-hallottak. Ők viszont majd ezek után elkezdik használni az internetet:

körbefutnak a Facebook posztok és kommentek,
jönnek a petíciók és egyéb tiltakozások.

Szóval lehet így is: egy kis titkolózás, egy kis tiltakozás, majd hosszas kapálózás. De kérem, mindenki válaszoljon legalább magának őszintén.

Jó ez a városvezetésnek? Jó ez a településnek? Van ennek bármi értelme?

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: fórum közélet hitel pénzügyek adósság városfejlesztés közvilágítás egészségház DT Fő utca Telki út

süti beállítások módosítása