Rossz a járda a házad előtt? Most olcsón megépíti az önkormányzat

Doleschall Tamás | 2015.05.13. 17:00

Nem nagyon érsz rá: május 22-ig be kell adni az igényléseket, ha az idén meg szeretnéd csináltatni a járdát a telked előtt. Vagy esetleg másokkal együtt, összefogásban bárhol, ahol szerinted hiányzik. Mindezt féláron, szóval ne szalaszd el a lehetőséget! 

Történnek jó dolgok Budakeszin. Folytatódik például a választási évben felpörgetett járdaépítés, amiben az önkormányzat a polgárok segítségét kéri. Nem pont így mondja, de a lényeg, hogy még egy hétig lehet jelentkezni, ha az idén új járdát szeretnél építtetni velük.

Alapfeltétel, hogy az anyagköltségre be kell csengetni négyzetméterenként 2500 forintot, a munkadíjat viszont már az önkormányzat fizeti. A pályázati űrlapnak nevezett igénylést innen tudod letölteni, vagy megkaphatod papíron a városháza ügyfélszolgálatán. Csak két oldal az egész, de a kitöltéséhez azért adunk pár tanácsot.

Amikor az űrlapban „érintett ingatlanról” írnak, akkor nem a leendő járda alatti közterületre gondolnak, hanem arra a telekre, ami előtt halad. Az emberek általában a saját házuk előtt finanszírozzák az új járdát, hogy

rendben tartsák a portájukat,

beleértve a téli hólapátolást is. A sorstársak tudják, hogy ez mennyivel könnyebb munka egy rendes járdán, mint egy gidres-gödrös betonon.

De néha azért előfordul, hogy a ritkán látott szomszéd telke vagy más gondozatlan, gazdátlan terület mellett szeretnének sima burkolatot építeni. Ilyen esetben hagyd üresen a tulajra vonatkozó mezőket, az a fontos, hogy azoknak a neve, címe és aláírása szerepeljen rajta, akik vállalják az anyagköltség kiperkálását. A tulajdonos hozzájárulását később is elég bemutatni, és az önkormányzatnál biztos segítenek a felkutatásában.

Az űrlap második oldalán egy aláírással három ízben is nyilatkoznod kell. Először arról, hogy az önkormányzattal társulásban építesz járdát. Ez nettó baromság, hiszen

Te csak az anyagköltséget fizeted,

az önkormányzat pedig a saját cégével végezteti el a munkát, de ne zavarjon. Örülj neki, hogy nem alapítotok rá céget.

Az első hülye nyilatkozat folyományaként ki kell jelentened, hogy ismered a műszaki és „pályázati” feltételeket – mégsem adhatsz pénzt csak úgy, mindenfajta elköteleződés nélkül. Ne aggódj, a műszaki dolgokért úgyis a kivitelező felel, aki ugyebár az önkormányzat része.

Harmadjára pedig el kell fogadd, hogy a járda az önkormányzaté lesz. Mert mégis kié lenne közterületen? Mondjuk, ha nem társulnátok, ez a kérdés fel sem merülne, de hát ők valamilyen ismeretlen okból eredendően imádnak társulni.

Szóval a nyilatkozatos oldalt is írd alá bátran, aztán borítékold be, és írd rá a neved, címed meg a jelszót: „Járdaépítés 2015”. A „pályázatot”

május 22. péntek délig be kell nyújtanod
az ügyfélszolgálaton.

Ha postán teszed, akkor hamarabb add fel, mert ugyanaddig oda is kell érjen.

Így leírva macerásnak tűnik, de egy óra alatt simán végezni lehet vele. Jövőre talán majd kevésbé lesz bürokratikus, ha végre ráéreznek, hogyan is kéne ezt csinálni. Először is meg kellene szabadulni a hatalmi nézőponttól: itt nem az önkormányzat ad támogatást, hanem a polgárok egy önkormányzati feladatra, amire sajnos nincs elég közpénz. Ergo nem pályázati meg társulási rendszerben kell gondolkodni, hanem sima igényléseket és közérdekű vállalásokat kell kérni a lakosoktól.

Ilyeneket sokkal egyszerűbb lenne beadni is, elbírálni is, gyakorlatilag bőven elég lenne a mostani űrlap első oldala kiegészítve a 2500 Ft/m²-es vállalással. Jó dolog a műszaki tájékoztató, de az a BVV munkájához kell. A felszabaduló energiákat pedig

ennek az igazán jó gyakorlatnak
a reklámozására lehetne fordítani.

Idén a Hírmondóban már három hete meghirdették a lehetőséget, de ez nem elég, mert egyre kevesebben olvassák az önkormányzati szócsövet, és főleg azok maradnak le róla, akiknek pénzük is van az ilyen támogatásra. Ráadásul a cikkben megjelölt linket bemásolva (az online verzióban sem kattintható) a pályázati űrlap és műszaki tájékoztató letöltése helyett csak a honlap főoldala töltődik be.

Pedig ez a kezdeményezés tényleg megérdemelné, hogy mindenki időben tudjon róla. Ha a járdaépítések mostani ütemét tartani tudnánk, akkor pár év alatt ledolgozhatnánk a jóval régebbi hátrányunkat. Nagy öröm lenne ez a babakocsis kismamáknak, az időseknek és úgy általában mindenkinek, aki szívesen gyalogolna a városban.

Őket is segíted, amikor járdát építtetsz
az önkormányzattal.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: közlekedés pénzügyek járda idősek városfejlesztés DT

süti beállítások módosítása