Most igényelhetsz családi napközis támogatást

Doleschall Tamás | 2014.08.13. 17:00

Jelentkeztetek valamelyik bölcsődébe? Bejutottatok? Ha esetleg nem, biztos kaptatok róla egy elutasító levelet. És arról is szóltak, hogy jogosultak lehettek havi 30.000 forintos támogatásra? 

Csak azért kérdezem, mert most jár le az igénylési határidő: a kitöltött űrlapokat és egyéb papírokat augusztus 31-ig kell benyújtani a Polgármesteri Hivatalnak. Ha az elutasító levél mellé esetleg nem tűzték volna oda a két nyomtatványt, ezeket innen egyben letöltheted. Ne zavarjon, hogy tavalyiak, az önkormányzat honlapján még ezek sincsenek fenn.

A rendelet szövege elérhető, abban leírják támogatás egyéb feltételeit, és hogy mit kell még csatolni az igényléshez. Csak sorban:

Először is kell, hogy áprilisban jelentkeztetek valamelyik bölcsődébe, és nem vettek fel. Hogy fellebbezés nélkül vagy ellenére sem, az mindegy, kell egy helyhiány(!) miatt elutasító döntés. Ha például azért küldtek el, mert túlkoros a gyermek, az nem ér. A felvételt vagy fellebbezést elutasító levél másolatát csatolni kell a kérelemhez.

Másodszor kell egy magánbölcsőde vagy családi napközi, ahová szeptember 1-től vagy később járnátok. Ennek a helynek az igazolását vagy a kettőtök megállapodását másolatban ugyancsak csatolni kell.

Harmadszor ott van a rászorultság. Ez nem olyan vészes, mint amilyennek hangzik: a család egy főre eső havi jövedelmét nézik. Magyarán amit havonta kézhez kaptok, elosztva a családban élő felnőttek és gyermekek számával. A támogatásra azok jogosultak, akiknél ez az összeg nem haladja meg 85.500 forintot.

Ha egy kicsivel meghaladja, az sem baj, mert ha nem éri el 99.750 forintot, akkor méltányosságból még kaphattok támogatást. Feltéve, hogy azt „a család megszokott életvitelét jelentősen befolyásoló körülmények indokolják” – ezek a rendelet szavai.

Az egy főre eső jövedelem megállapításához csatolni kell a le- és kitöltött jövedelemigazolást.

Ennyi, ezután jön az elbírálás, ami a rendelet szerint beérkezési sorrendben történik. Ez mondjuk egy rászorultság alapján nyújtott támogatásnál nem fair. Az a része érthető, hogy van egy pénzkeret, ami el tud fogyni. De mi van, ha egy szegényebb egy nappal később adja be az igényét? Ha rászorulóbb vagy, gyorsabbnak is kell lenned?

Ha elég gyors voltál, és jár a támogatás, azt nem Ti fogjátok kapni, hanem egyenesen a magánbölcsőde vagy családi napközi. Ha azonban nem jártok vagy kiöregedtek, akkor megszüntetik a folyósítást.

De addig nagyon sokat tud segíteni. Úgyhogy szaladjatok igényelni!

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: gyerekek pénzügyek bölcsőde családi napközi DT

süti beállítások módosítása