Ki kíváncsi rád?

Doleschall Tamás | 2013.11.26. 07:00

Fórumok, közmeghallgatások, helyi sajtó. Minden adott a jó közélethez. Ha lenne miről beszélgetni. 

Túl vagyunk az idei közmeghallgatáson. Másfél órán át szavalták a hivatalos monológokat, aztán jöhettek a kérdések. A válaszok nem voltak túl érdekesek. Amint valami konkrétumot kellett volna mondani, azonnal előkerültek a kitérő sablonok: ebben egy adott helyrajzi szám van, úgyhogy erre inkább írásban válaszolnánk vagy ez egy nagyon komplex kérdés, beszéljük meg személyesen a hivatalban. Két téma volt, ami láthatólag pezsdítően hatott az előadókra: avarégetés és kurvák. A hallgatóságra már kevésbé, mert az önkormányzat részéről megjelenteken túl alig húszan jöttek el.

Ez lehetett Budakeszi valaha volt legunalmasabb közmeghallgatása. Az egy héttel korábbi makkosmáriai fórum csak egy fokkal volt jobb, talán annak is köszönhetően, hogy cirka háromszor annyi mezei honpolgár szánta rá az idejét. Ott sem volt túl sok konkrétum, határozott állásfoglalás vagy vita is csak nyomokban. Hogyan lehetséges, hogy csak ennyi embert érdekel, mi történik a feje felett?

Nem, ez nem a polgárokon múlik. Ha egy boltba nem mennek be a vevők, arról jó eséllyel a boltos tehet. Mert vevő az lenne, ha másra nem, egy kis beszélgetésre, köznapi vitára, némi impulzusra. Az önkormányzatnál mintha elfelejtették volna, hogy

ezek az alkalmak az interakciókról szólnak.

Nem az egyirányú kommunikációról, ahol próbálnak megmagyarázni valamit vagy rádumálni valamire, hanem a valódi kérdésekre adott valódi válaszokról.

Igazi, lényegre irányuló kérdéseket viszont csak úgy lehet feltenni, ha tudjuk, miről van szó. Te például mit tudsz a szennyvízprojekt menetéről? Arról, amelyik a városi költségvetés duplájába fog kerülni. Vagy mit gondolsz, mit kezdenek azzal a sok gyerekkel, akiknek majd 3 éves kortól lesz kötelező óvodába járni? Hol fognak elférni? Vagy szerinted mit tesznek a reggelente a városon keresztül kígyózó kocsisor ellen? Lesz-e valaha elkerülő út, és kell-e egyáltalán?

Az ünnepségekről, kiállításokról, főzőversenyekről mindent tudunk. A helyi sajtó fáradhatatlanul tereli a népet a kulturális programokra, és ez nagyon jó. Ezen túl csak a hivatalos vagy félhivatalos beszámolókra meg elvétve egy-egy hasonló interjúra szorítkoznak. A MI kisvárosunk családi magazinként deklaráltan elhatárolódik a pártpolitikától, és emiatt érzékenyen kerüli a közéleti témáknak még a környékét is, de a Buda környéki Iránytű korábbi harcossága is passzív szemlélődésbe csapott át.

A Hírmondó és csatolt részei hagyományosan szócsövek, ez azonban valószínűleg nem a szerkesztőkön múlik. Hanem a velük szemben támasztott elvárásokon, amelyek településenként széles palettán változnak. Elég megnézni ugyanannak a stábnak a pátyi és a budakeszi civil kerekasztal megalakulásáról szóló anyagait. A pátyi film 50 percében civil szervezetek képviselői beszélnek a munkájukról. A budakeszi eseményről szűk negyedórás videóban számolnak be – civil megszólalók nélkül. Ott voltak, beszéltek, de csak vágóképnek voltak jók. Helyettük beszélt a polgármester és a művház vezetője.

De a hivatalos kommunikációban nem csak a civil közösségek nem jutnak egykönnyen szóhoz, hanem a képviselők sem. Olvastál vagy hallottál már nyilvános különvéleményt valamelyiküktől? Persze a választások előtti évben megjön a hangjuk, a kampányban csupa egyéni jelöltet láthatunk majd. Ha azonban a szavazás után

az egész önkormányzat megint egy nagy, személytelen és elszigetelt masszaként jelenik meg a közéletben,

akkor tudni fogjuk: nem változott semmi.

Ugyanúgy nem mondanak majd semmit, amiről véleményt lehetne alkotni, vagy amiről kérdezni lehetne. És Budakeszin továbbra is konkrétumok nélkül zajlik majd a helyi problémák megoldása. Vagy titokban. Vagy sehogy. Nem tudhatjuk. Mindössze egy kérdésünk lehet, amit bármilyen ismeret vagy információ nélkül is feltehetünk: kinek jó ez?

Kíváncsi vagyok a véleményedre.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budakeszi Blog 2013.11.29. 06:31:37

Újabb cikk a témában a Budakeszi Hírmondó honlapján:

Közmeghallgatás – 2013. november 20.

Nagy érdeklődés mellett tartott közmeghallgatást Budakeszi Város Önkormányzatának képviselő-testülete, ahol a város vezetői évértékelő beszámolót tartottak, a lakosság pedig kérdéseket tehetett fel.

hirmondo.budakeszi.hu/home/67-kiemelt/2937-koezmeghallgatas-2013-november-20

Címkék: fórum közélet nyilvánosság közmeghallgatás DT

süti beállítások módosítása