Mennyit kérnek egy telekért Budakeszin?

Doleschall Tamás | 2014.01.28. 07:00

Nemsokára házhelyet vehetünk az Etheles parkban. Mielőtt belevágnánk, érdemes körülnéznünk, hol mekkora telkeket kínálnak, és főleg milyen áron. 

A legnagyobb merítést az ingatlan.com-on találjuk, ezen a portálon 2013. október 20-án 187 budakeszi telket hirdettek. Ebben nem voltak benne azok, amelyeket esetleg az eladó házak között rejtettek el, viszont több ingatlant bontandó házzal árultak.

Jó néhány duplán vagy triplán szerepelt a listán, illetve akadtak olyan termőföldek és iparterületek, amik nem jöhettek szóba családi ház vagy üdülő építésére. Mindezeket leszámítva 134 darab eladó telket kínáltak Budakeszi lakott vagy lakható területein. De még egy ilyen kisvároson belül is nagy különbségek vannak. Egyes városrészek más környezetet és más építési feltételeket nyújtanak a beköltözőknek. Ezért a balra látható térképen jelzett négy területet külön-külön vettem górcső alá. Ezen túlmenően a számtalan vevői szempontból csak két tényezőt vizsgáltam: a telekméretet és az árat.

Mindenek előtt azonban két dolgot ne felejtsünk el. Egy:

ezek kínálati árak, tehát átlagosan 10-15%-kal magasabbak

az adásvétel összegéhez képest, és nyilván léteznek irreális árazások is. Kettő: ez egy pillanatfelvétel, ami semmit nem mond arról, hogy egy telek az adott árszinten mennyi idő alatt talál új gazdára.

Nézzük először Nagyszénászugot! Ahol nem is beszélhetünk lakóövezetről, hiszen jelenleg egy telek 3%-ára építhető valamilyen gazdasági épület. Korábban, a zártkerti időszakban (ez a besorolás időközben megszűnt) 40 m²-es nyaralókat is engedtek, amikből elég sokat téliesítettek, bővítettek. A terület jó alternatíva lehet azoknak, akik mindenképpen természetközelben szeretnének élni. 

Amit igazából csak illegálisan lehet: egy almatárolóban vagy egyéb lakóháznak nem minősülő épületben. Ennek ellenére télen legalább ötszáz, nyáron több ezer ember lakik ezekben a házakban úgy, hogy a közművesítettségük erősen hiányos. Az eladó telkek jó negyedét kínálták itt, az építési feltételeknek megfelelően a legalacsonyabb áron: az átlag (sárga pötty az ábrán) nem érte el a 7000 Ft-ot négyzetméterenként.

Jóval nagyobb volumenben, mintegy másfélszer annyi telket hirdettek Makkosmárián. Ez már igazi lakóterület, nincs meg minden közmű, de a fejlesztés lendületben van.

Ha minden feltétel összeáll, telkenként általában 15%-os beépítéssel egy lakást lehet felhúzni rájuk, néhol 20%-on kettőt. Az itteni ingatlanok jelentősen drágábbak, mint Nagyszénászugban: az átlagár meghaladta a 17000 Ft/ m² összeget.

A Barackos, Darányi és Meggyes viszonylag új (kárpótlási) parcellázású területein fele annyi telket árultak, mint Makkoson. A Belső-Barackosban és a Darányiban előrehala- dott a közművesítés, és az összes területen 20-25% (pár telken 40%) erejéig építkezhetnek a tulajdonosok. A nagyobb beépíthető- ség és magasabb lakásszám az árakban nem nyilvánul meg: szinte forintra pontosan ugyanakkora átlagot hoztak, mint a makkosi ingatlanok.

A legkevesebb beépíthető területet Budakeszi régebbi részén kínálták, ami egyszerűen tele van. A fellelhető ingatlanok között akad társasházépítésre is alkalmas, de a többségük a szokásos 20-25%-os, két lakásra való telek. Az áraik a szűkös kínálat miatt érthetően magasak: átlagban 30000 forintot kérnek egy négyzetméterükért.

Ebbe az utolsó diagramba készül elhelyezni az önkormányzat nyolc-tíz okkersárga pöttyöt. Nemsokára az is kiderül, hogy hová: azaz milyen méretben és milyen áron kezdik árulni az Etheles park frissen kiparcellázott telkeit. Amiknek Makkosmária, a Barackos és a Darányi ingatlanjaival kell majd versenyezniük a vevőkért.

A mostanság igen szűkös keresleti oldalon egy önálló, egylakásos házra vágyónak a 700-1000 m²-es házhely az optimális, a kétlakásos verzió kurrens mérete 1000 és 1500 m² közé esik. Ezekből van kínálat bőven,

ami nagyon hiányzik, az a társasház-építésre alkalmas telek.

Holott Budakeszi belső részén ma csak társasház épül. Egy részük bővítésnek-felújításnak álcázva, ahogy korábban a Fő utcában vagy az Erdő utcában. Másik részük zöldmezősen, mint régebben a Gábor Áron utcában – vagy éppen az Etheles park alatt.

Ahol a város talán legjobb adottságú telkeit lehet majd megvenni.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: ingatlan pénzügyek telek DT Barackos Meggyes Makkosmária Darányi Nagyszénászug

süti beállítások módosítása