Mennyit keresnek a képviselők és mivel?

Doleschall Tamás | 2014.02.25. 09:00

Közösségi munkát önként és ingyen végzünk. Az önkormányzati munkáért fizetnek, de ettől még lehet áldozat. Vajon megéri-e nekik? És megéri-e nekünk? 

Mielőtt lejjebb gördítenél a számokhoz, tisztázzuk, miért is turkálunk a zsebükben. Nem azért, mert a képviselők keresete közpénzből származik, azaz a mi dobjuk össze. És nem azért, hogy a saját fizetésünkhöz hasonlítsuk, ennek nem lenne sok értelme, hiszen általában teljesen más munkát végzünk. Azért érdemes tudunk, hogy az árak ismeretében kóstáljuk a terméket. Mint vevők és fizetők két oldalról is nézhetjük a portékát. Egy: mit várunk a pénzünkért? Kettő: mit kapunk érte valójában?

Az első kérdésre nincs egyöntetű válasz. Minden választó más és más tetteket, eredményeket vár a képviselőjétől. Az áhított tulajdonságok terén már sokkal egybehangzóbb véleményekkel találkozhatunk: tudjon bánni az emberekkel, legyen képes rendszerben és távlatokban gondolkozni, és még hasonló. Olyan képességek, amit a versenyszférában

középvezetői kompetenciának hívnak,
a polgármesternél pedig felsővezetőinek.

Nem vagyok munkaerő-piaci szakértő, de gyanúm szerint a képviselői keresetek ezekhez az elvárásokhoz képest nem túlzóak. Ha igen, tessék bekommentelni. Mindenesetre gondoljunk bele, egy magáncég bármelyik vezetője választaná az önkormányzati mellékállást a saját munkája mellé ezért a pénzért? Vagy főállásban a polgármesterséget?

A második kérdés már sokkal fogósabb. Főleg azért, mert – tisztelet a ritka kivételnek – igazából nem is tudjuk, mit csinálnak az önkormányzatban. Bár idén, a választások évében, sűrűn emlékeztetni fognak rá, de így magától kinek dereng, hogy mit végeztek 2011-ben, 2012-ben vagy tavaly? Pedig ez lenne a lényeg: a teljesítmény. Nem a folyamat,

nem az idő- és energia-ráfordítás, hanem az eredmény.

Pontosan úgy, mint a versenyszférában. Mivel ezt nem láthatjuk meg egykönnyen, segítségül megkérdeztem őket.

Január közepén e-mailben kértem valamennyi képviselőt (beleértve a polgármestert is), hogy mutassa be az önkormányzatban és annak cégeiben 2013-ban elért eredményeit és részeredményeit. A megküldött beszámolókat a fizetési listában névre kattintva lehet letölteni és megtekinteni. A teljesítmények és keresetek összehasonlítását rád bízom.

És akkor most lássuk, mennyit kaptak a képviselők tavaly az önkormányzattól és cégeitől havi átlagban. A felsorolás adóköteles (bruttó) összeg szerint csökkenő sorrendben:

dr. Csutoráné dr. Győri Ottília (Hírmondó) 708.300 Ft
Tóth Gábor 337.952 Ft
Bakács Edit Bernadett 301.400 Ft
Ohr Alajos 281.500 Ft
Szabó Ákos Péter 256.348 Ft
Odri Ágnes 232.850 Ft
Bánhidi László (Hírmondó) 161.500 Ft
Somlóvári Józsefné (Hírmondó) 161.475 Ft
Czifra Zsuzsanna (Hírmondó) 151.950 Ft
Szél Bálint 123.300 Ft
Tömösi Attila (Hírmondó) 123.300 Ft


A számok a jegyző és a három önkormányzati cég adatközléséből származnak, részletesebb táblázatot itt találsz. A poszt megjelenésének napjáig négyen küldték meg a beszámolóikat: elsőként és azonnal Bakács Detti – neki ugyanis példamutató módon már készen volt. Őt követte Szél Bálint, Tömösi Attila és Tóth Gábor. A többiek ezért a pénzért még arra sem vették a fáradtságot, hogy bő egy hónap alatt írjanak valamit az éves teljesítményükről.

A poszt a később beérkező képviselői beszámolókkal folyamatosan frissül.

Update 1: Tóth Gábor jelezte, hogy 2013. december 20-tól havi bruttó 123.300 Ft a tiszteletdíja, mivel aznap lemondott a bizottsági, illetve felügyelőbizottsági elnöki tisztségeiről.

Update 2: Odri Ágnes megküldte a beszámolóját.

Update 3: Öt képviselő beszámolója megjelent a Budakeszi Hírmondó áprilisi számában, az innen származó dokumentumok a Hírmondó feliratú linkekről tölthetők le.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sitya 2014.03.23. 19:59:05

Amit írsz korrekt, ha így lenne... de azért ahhoz képest rohadt sok, hogy egy átkozott emailre hónapokon keresztül nem tud válaszolni a makkosi kolléga... :S

Címkék: közélet polgármester pénzügyek képviselők nyilvánosság alpolgármester DT

süti beállítások módosítása