Hová vezet az összekötő út, ami ennyire elválaszt?

Doleschall Tamás | 2022.02.11. 09:00

Útelágazáshoz. Előbb-utóbb el kell döntenünk, hogy bővíteni vagy csillapítani szeretnénk-e az autós forgalmat. Mert a kettő egyszerre nem fog működni. 

Húsz éve, a 2001-es, Álomvölgyről szóló népszavazás óta nem volt ennyire megosztott Budakeszi közélete, mint az elmúlt hónapokban. A néha veszekedésig fajuló viták látszólag egy másfél kilométeres autóútról szóltak. Valójában azonban víziók ütköztek, hogy a következő évtizedekben városlakóként hogyan szeretnénk élni – és főleg közlekedni.

E témakörben az autóink megkerülhetetlenek. Jelenleg Budakeszi bő 15 ezer lakosára majdnem 7 ezer személyautó jut. A gépkocsik átlagosan 1,2 fős, illetve több sofőrös kihasználtsága alapján a lakosság több mint fele autózik alkalmanként vagy rendszeresen. Ha őket kérdezzük, nagy valószínűséggel azt a választ kapjuk, hogy

autózni szeretnének, és hogy kisebb legyen a forgalom.

Az utóbbival feltehetően azok is egyetértenek, akik nem kocsival járnak, illetve azok is, akik alig mozdulnak ki. A túl sok autó útban van a buszozóknak is, a zajukat és szmogjukat utálják a helyben maradók is. Szinte mindenki azt kívánja, hogy az utcában, ahol lakik, alig legyen járműforgalom. De közben jó részük rendszerint autóval indul el otthonról, és mások utcáin keresztül éri el a főutakat.

Az említett ellentmondásokat nevezhetjük a kertvárosi életmód, illetve autózás paradoxonának. A rossz hír az, hogy a jelenség nálunk még terjedőben van: Budakeszi népessége várhatóan nyolc-tízezer fővel fog gyarapodni, zömmel olyan területekre költözve, amelyek ma gyakorlatilag csak kocsival elérhetőek.

A vita erről a paradoxonról, illetve a feloldásáról zajlik, nagyjából két, vetélkedő jövőkép formájában. Az újabb útépítéseket támogatók a megszokott életvitelünkért, a kertvárosi életforma változatlanságáért küzdenek, hogy a várható lélekszám-növekedés mellett

a jelenlegi lakosok és későbbi betelepülők is tudjanak
úgy élni és annyit autózni, mint mi mostanság.

Ez a mai, uralkodó szemlélet, amely a közúti fejlesztéseknél magától értetődő. A földutak murvásítása, majd aszfaltozása, a hátsó- és zsákutcák összenyitása mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a lakosok könnyebben autózhassanak.

Ennek a folyománya, hogy Budakeszin másfél-kétszer akkora keresztmetszetű fő- és gyűjtőúthálózatra lesz szükség, mint amennyi ma rendelkezésünkre áll. És minthogy a belső szakaszok praktikusan bővíthetetlenek, a település szélső tömbjeinél vagy még kijjebb lehet létrehozni ezeket az utakat.

A 2000-es évek elején e koncepció mentén készültek a helyi rendezési tervek, amelyek ezt az elvet legmarkánsabban egy belső félgyűrű (Erkel-Márity-Meggyes-Fenyő utcák) és egy külső, teljes elkerülő út formájában tartalmazzák. Az egykori döntéshozók és tervezők szándékai szerint elvileg az elkerülő út jelöli ki Budakeszi beépítésre szánt területeinek távlati határait.

A több évtizedes tapasztalat azonban az, hogy az utolsónak szánt utcák túloldalán mindig újabb házak épülnek, majd utolsó előtti utcák lesznek belőlük, és így tovább. Az elkerülő út ebben a folyamatban hipertér-ugrást jelentene, egyszerre gyorsítva térben és időben a település terjeszkedését.

Az útkapacitások folyamatos bővítésével van egy másik probléma is: a fővárosi várostérségben (ahogy minden más urbanizálódó régióban is) minden egyes új útszakasz csak átmenetileg és lokálisan mérsékelte az autóforgalmat. Idővel a felszabadított utcák vagy sávok is feltöltődtek, és előállt ugyanaz a helyzet, mint ami a korábbi bővítést indokolta.

Az újabb útépítések ellenzői pont az ellen lépnek fel, hogy a gyarapodó népesség közlekedési igényei túlnyúljanak a városi élettéren – hogy aztán mégse csökkentsék a forgalmat sehol. Expanzió helyett azt javasolják, hogy alkalmazkodjunk, próbáljunk meg beleférni a magunk teremtette keretekbe. A közlekedés nyelvére lefordítva mindez azt jelenti, hogy

ahogy növekszik a lakosság, úgy igazítsunk az életvitelünkön,
és autózzunk egyre ritkábban, illetve egyre kevesebbet.

Ez a gondolat nálunk viszonylag friss és merőben ellentmond a 70-es évek óta uralkodó, autóközpontú városfejlesztésnek. Az alternatív szemlélet eredetileg sűrűn lakott, belvárosi részekről származik, ahol a szűkös közterületeket kellett újraosztani a közlekedők között. Az autóknak ugyanis megvan az a rossz tulajdonságuk, hogy egy használóra vetítve aránytalanul nagy helyet foglalnak.

A gépkocsik helyigénye nemcsak a keskeny mellékutcákban, hanem a főútvonalakon is számít. Ha egy út áteresztőképességét nem járműben, hanem utazóban számoljuk (lásd a Magyar Közút, illetve a BFK metodikája közötti különbséget), rögtön megmutatkozik az egyéb eszközök előnye. A lokális sikerek után így lett az autós forgalomcsillapítás több nagyvárosban is hálózati szervezőelv.

Budapesten a 2000-es évek elejétől (tehát kb. a mi elkerülő utunk tervének születésétől) kezdve pedzegetik a szemléletváltást. A BKK 2010-es alapításával és működésével vált aztán ez a paradigma meghatározóvá,

a fővárosban már több mint tíz éve
az autóhasználat visszaszorításán dolgoznak.

Nemcsak az az árulkodó, hogy mit fejlesztenek – elsősorban a közösségi közlekedést, másodsorban a kerékpáros útvonalakat, illetve a periferiális (külső, peremirányú) kapcsolatokat –, hanem az is, hogy mit nem. Nem bővítik a centrális (be- és kivezető) utak kapacitását, ezeken nem építenek újabb autós sávokat akkor sem, ha meglenne a szükséges terület.

Nem teszik, mert a nagyvárosi autózás jelentős részben a külvárosokból, illetve az agglomerációból indukálódik, utóbbi esetében egy olyan, milliós gyűrűből, ahol mind a lakosság, mind az autók száma töretlenül növekszik. Bolondok lennének az útszélesítésekkel további problémákat a nyakukba venni.

Logikusnak tűnne, hogy Budakeszi – amely funkcionálisan a fővárosi közlekedési rendszer szerves része – csatlakozzon a nagyvárosi forgalomcsillapító trendhez, de van egy kis bibi. Az agglomeráció jelentős része, így a mi külső lakóterületeink, sőt, a zártkerti övezetünk is az autós életformára épültek fel. Márpedig

a kertvárosi autózás visszafogására
egyelőre nincs jól bevált modellünk.

Ötletelések vannak a mikromobil eszközökről (elektromos biciklikről, rollerekről és riksákról), sűrűn közlekedő és igényvezérelt helyi járatokról, de sehol egy átfogó koncepció vagy fejlesztési terv. Nincs a szemünk előtt egy hazai vagy külföldi példa, hogy hogyan lehetne már a kertkapukban választási lehetőséget kínálni, anélkül pedig megette a fene az egészet.

A versengő koncepciók egyikének sem áll jól a szénája. Az autós bővítés egyrészt egy megnyerhetetlen fegyverkezési versenynek tűnik, másrészt a befelé vezető ágának a főváros fog gátat szabni. A kertvárosi forgalomcsillapítás meg ugrás az ismeretlenbe. Ami viszont biztos, hogy együtt a kettő, hibridként nem fog működni.

Ha például Makkosmárián leburkolnánk az összes utcát úgy, ahogy eddig tettük a város többi részén, azaz mindenfajta sebességcsökkentés, mikromobil sáv és járda nélkül, akkor csak fokoznánk az autózási ingert. Ennek eredményeként reggelente kilométeres kocsisor állna a meglévő három levezető úton, és szükséges lenne újabbakat kiépíteni. A két szemlélet között tehát

nemcsak az elkerülő út kapcsán kell dönteni,
hanem az utolsó mellékutca aszfaltozásakor is.

Tény, hogy sokkal egyszerűbb mindent úgy csinálni, mint régen. De a mostani vita alkalmat ad arra is, hogy felülvizsgáljuk az ötvenéves elgondolásokat és a húszéves terveket. De addig is jó lenne egy kis hangulatcsillapítás és gondolatbővítés. Egyszerre mindkettő.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzTibor 2022.02.11. 21:01:29

Köszönjük Tamás, nagyon fontosat és bölcsen írtál, ez az origó! Abból lehet kiindulni, hogy az elfogyó, racionálisan nem bővíthető útkapacitásokat hatékonyabban kell kihasználni.

Ahol nincs kötöttpályás közlekedés, ott ennek eszköze a közösségi busz. Lehet majd a minimális követési távval is biztonságosan, IT/önvezérelte módon közlekedő autók oszlopa is egyszer eljön, nem is a túl távoli jövőben, de addig marad Budakeszin a busz.

Társadalmilag szerintem nem vitatható, hogy a buszközlekedésnek kell elsőbbséget adni, annak forgását gyorsítani és legfeljebb a fennmaradó szabad útkapacitást adni az autóknak. Mert ha valami elfogy vagy kevés, azt átgondoltan kell elosztani vagy kényszerűen újra osztani. Ide kellene eljutnunk, ennek kimondására volna szükség, nem áltatni magunkat kecske és káposzta mesével!

Végül a gyalogos közlekedésről se feledkezzünk meg, illetve fedezzük már fel újra! Jellemzően pár száz -, max 1-1,5 km rágyaloglási távolságról kellene beszélnünk városunkban. A járdák, gyalogos közök, lépcsők kiépítése 10 mFt-os, könnyebben vállalható nagyságrendű, legolcsóbb egyedi fejlesztések, de ezeket is egy ráhordó koncepció jegyében kellene kitalálni.

A városunkon átjáró, környéki polgároknak is annyit, hogy ők szintén ezeken a buszokon foglalhatnak helyet és jutnak remélhetőleg gyorsabban céljukhoz. A centrum irányú végtelen autóáradat kezelésére csúcsidőben nincs, nem lehet sajnos jobbat hozó megoldást kitalálni, ezt be kellene látnunk.

Budakeszi Blog 2022.02.12. 10:50:23

@SzTibor: Neked szakemberként már kialakult álláspontod van e témában, de mi még nem tartunk itt :)
Kezdjük azzal, hogy "az elfogyó, racionálisan nem bővíthető útkapacitások" megállapítás főleg a beépült területekre igaz. A határban, illetve periferiálisan van bővítési lehetőség, csak azokat nem felőlünk (a centrumból) tudnák feltölteni, hanem jellemzően kívülről, a még távolabbi kertvárosi régióból.
A centrális gerinchálózatra igaz, amit írsz, ott egyértelműen a kvázi zártpályás busz lesz a legolcsóbb megoldás.
Nagy öröm volt olvasni a gyaloglási hatókör kiterjesztését. Ez egy életmódi kérdés is, de sokkal jobban tervezhetővé és fenntarthatóvá tenné a közlekedési rendszerünket. Például rengeteget lehetne vele spórolni, ha a helyi járatoknál nem 500 méteres gyaloglásra kellene útvonalat és megállókat kiépíteni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.12. 13:02:12

Arrafelé laktam 1997-2006 között. Borzasztó volt a csúcsforgalmi időszak.

Kivlov 2022.02.12. 14:03:38

A forgalom nem lesz kisebb.
Mindenki jól, jobban szeretne élni.
Utak kellenek.

Arcade Macho 2022.02.12. 14:47:44

km alapu utdij kell
nem budapesti lakosoknak dupla legyen Budapesten es cserebe vallalni kell, hogy ez forditva is mukodik

az utdijat meg ugy kell beallitani, hogy a KINALATOT elerje, max a T. agglomerkek rajonnek hogy esetleg 3an is tudjak hasznalni az autot, pl: www.youtube.com/watch?v=8wm6DrXWomg

Kivlov 2022.02.12. 15:21:03

@Arcade Macho:
Baromság.
Inflációhoz hozzátenne azonnal vagy 5%-ot még.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.12. 16:44:31

@Kivlov:

Nincs hová építeni. Mégse lehet autópályát csinálni keresztül a János-hegyen.

gigabursch 2022.02.12. 16:47:35

Fertelmes agybaj, az amit ma település-fejesztésként folytatnak.
Lassan már sehol egy szántó, mert mindent be akarnak építeni.
Ez a település vezetések nagy tömegének a szellemi kicsinyességességét mutatja be.
Aztz mikor elfogy mi sem termőföld akkor mi lesz?

S teljes Budapesti Agglomeráció elmúlt 30 êve település fejlesztési programjainak java a szégyen kategóriában győztes lehetne...

Arcade Macho 2022.02.12. 18:31:09

@Kivlov: mi?
az hogy az emberek normalisen eljutnanak a desztinaciojukra?
hogy az aki sokat tud kitermelni pl. a kisbuszban levo komuvesbrigadot a hipszer b.zerans nem tartja fent a dugoban?
az tenyleg nagy ervagas lenne

Arcade Macho 2022.02.12. 18:32:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: en pesti prolikent azt mondom hogy a kogazdag budaiaknak ven penzuk, epitsenek alagutat
szedjek be ingatlanadoval, van ott bitang nagy penz, csak nem akarnak tejelni, azt gondoljak hogy a szabolcsi cickanynak kell az o kenyelmuket is kitermelni

SzTibor 2022.02.13. 20:44:40

@Budakeszi Blog:
Hiába épülne M0 vagy más körgyűrű, elkerülő, ha nincs fejleszthető vagy már most többsávos bevezető út Budára, csak a Hűvösvölgyi és Budakeszi utak, amik ráadásul össze is futnak. Egy körgyűrű a várost csak a sugárirányú útjaival együtt szolgálja, különben a tranzitnak vagy a dugók létrehozására építenék. A tranzitnak ott van már az M0 Kelet és Dél, alagutak nélkül.

Makkos és Nagyszénászug feltárására egy darab midibusz elegendő lenne indulásul. Folyamatosan körbe járatnám a Domb - és Megyei utakon, amihez ki kellene építeni a Törökvészi vége és Vezér utak között az Erdőalja utat kb 260 m hosszban és persze ahol nincs burkolat a Törökvészin és Vezéren. Az új összekötést csak a buszok és közcél használhatná. A Dózsa György térre hordhatná az utasokat, vagy akár a Kert utcán rövidítve. Az egyirányú forgásban nem lennének egymásnak szembejövő buszok sem, a keskeny utakon a kitérés nem lenne akkora gond. Erre kellene megfelelő megálló kiosztás és rágyaloglási lehetőségek (pl a Törökőr utca gyalogos meghosszabbítása lefele, hogy ne kelljen körbemenni se). Lenne menetrend, látnád a telefonodon is, merre jár, mikor jön. Akár az egyirányúságát is lehetne váltogatni, ez használatban kiderül, hogy a legjobb.

Budakeszi Blog 2022.02.14. 08:11:34

@SzTibor: Az agglomerációs gyűrűben nem elég csak centrális célforgalomban és periferiális útvonalra terelt tranzitban gondolkodnunk. Ahogy egyes városi funkciók (munkahelyek, kereskedések, szolgáltatások) kiköltöznek a kertvárosi régióba, úgy erősödik egy kizárólag peremirányú, személyi jellegű forgalom, amelyre egyelőre nincs tömegközlekedési alternatívánk. Ez a forgalom nem kicsi: az M0 eléggé zsúfolt, déli szakaszán a járművek negyede teherautó, a háromnegyedük személygépkocsi.

A helyi járatoknál nem mennék le tervezési szintre, máshol látom a problémát. Egy forgalomcsillapítási koncepcióban ezeknek a járatoknak kulcsszerepe van abban, hogy a kertkapukban ne válasszák olyan sokan az autót, amely aztán túlterheli az útkapacitásokat. Ez nemcsak helyi települési érdek, hanem fővárosi is, ahová ezeknek az autóknak egy része tartana. A helyi járatok finanszírozása annak ellenére hárul a kertvárosi önkormikra, hogy helyközi járatokra hordanak rá, a helyközi közlekedést és a centrumot mentesítik autóktól. Szóval a fővárosi agglomerációban új finanszírozási modellre is szükség lesz a mostani helyi-helyközi felosztás helyett.

SzTibor 2022.02.20. 13:31:28

@Budakeszi Blog: Az országos tranziton és a Bp-agglomeráció közti forgalmon kívül valóban létezik az agglomeráción belüli forgalmi igény is, amely most szintén Bp-n keresztül zajlik. Bp-nek Budán nincs körgyűrűje a Margit krt-Alkotás úton kívül, ezt nyögjük. Az a baj, hogy ezt a 3 forgalmi igényt nem lehet egyszerre (egy úttal, pl M0 nyugat 2*2 sávjával) kiszolgálni térségünkben, mert túl sokszor bedugulna és a sugárirányú úthálózat sem bírná a plusz terhelést, amit az M0 itteni csomóponti kapcsolatai generálnának.
Amit az elvetett városi összekötő utunknál írtál, itt is igaz lenne: óriási plusz forgalom jelenne meg városunk térségében, amit további települési elkerülő-, járulékos úthálózattal kellene kiszolgálni, de annak mik lennének a végpontjai? Bp. centrum irány nem fejlesztendő (aktuális és helyes közl. politika), meg fizikálisan sem lehet, mert nincs rá hely (beépített, hegyes, erdős).
Oké, akkor legyenek gyűrű irányú fejlesztések?! Ha az országos tranzit forgalmat (kamionokat) távolabb tartjuk/tereljük, akkor kézenfekvőbbnek tűnik. Alagutas szakaszokkal, 2*1 sávos fejlesztésekkel akár 2 gyűrű is zárható lenne: 1. Egérút folytatása alagútban a repterünkig, onnan nagyobbrészt a felszínen át Hűvösvölgyig, az ottani reptértől alagútban le a leendő Aquincum-i híd felé; 2. M0 Nyugat tervezett nyomvonalán vezethetne.
Ez megépíthető volna az M0 Ny költségeiből, Budakeszit közelről kerülné mindkettő nyomvonal, amelyek elvileg egymás alternatívájaként is szóba jöhetnének zavar esetén. Márpedig zavar biztos hogy lenne a 2*1 sávon frontálisan vagy sávon belül. Egyenletes és kötelező (70 km/h) sebességszabályozás (és -ellenőrzés) mellett előzési tilalommal lehetne javítani a helyzeten, illetve a csomópontok megfelelő kiépítésével.

Fentiek azért nem jelentenének még sem kedvező megoldást, mert Budakeszi mai adottságait kellene kitágítani drasztikusan. Ami jó lenne az itt lakóknak, az jó lenne az ide költözni vágyóknak is, a vállalkozásoknak is és ne feledjük, mindezzel napi sok tízezres plusz forgalmat vonzanánk a térségbe. A Budakeszi úttal, Fő utcánkkal és tágabb környezetünkkel sem tennénk jót a több száz milliárd Ft elköltése árán.

Közösségi közlekedési alternatíva agglomerációba irányulóan a 188-as busszal megvan pár éve, igaz, hogy csak a déli irányban. Törökbálint vasúti megállója is lehet átszállási alternatívánk, ha már jól működik a megcélzott elővárosi vasúti rendszer a tágabb bp-i célpontokat illetően is. Északi irányban a Budagyöngye, Moszkva tér útvonal jó elérést ad ma is. Az eljutási időtényező persze örök kérdés, de mikor és mihez képest.

Budakeszi helyi járatra valóban a finanszírozása a kulcskérdés. Azért írtam konkrét javaslatot is, hogy indulásnak ne szálljunk el rögtön 2-3, sűrűn közlekedő, hosszú viszonylattal, iskolajárattal kombináltan, mert se hely, se pénz nem lesz rá. A Fő utca igénybevétele esetén (mert simán nem keresztezhető), a menetrendek is borulnának csúcsidőben. Indítsanak el egy praktikusat, legegyszerűbbet. Lassan, de biztosan fog felfutni, ahogy a 188-as is teszi.

LustForLife 2022.03.09. 13:24:43

Tudom borzasztóan hangzik, de meg lehetne vizsgálni Budakeszi 2 részre osztályt, Buda és Pest mintájára. A jelenlegi Fő utca lenne az elkerülő, a két városrész pedig kapna egy-egy Fő utcát és egy egy elkerülőt is. Ez az elválasztás a gyakorlatban már most is létezik de a fejlesztési koncepciók nem veszik figyelembe.

Budakeszi Blog 2022.03.09. 13:40:37

@LustForLife: Azt még érteni vélem, hogy a Fő utca lenne a Duna, de hol rombolnának le egy-egy sávban házakat az új főutcákhoz? Lássuk be, ennek nincs sok realitása.

A Fő utcai tengely duplikálása vagy megnégyszerezése egyébként csak kettő-négy ágra szálazná a Budakeszi út és a Budaörsi út forgalmát. Ez pont az a forgalom-élénkítő hatás, amit a kivezető utakon is le kéne követni kapacitásbővítéssel. Hálózati szempontból nem elég Budakeszin belül bogarászni.

LustForLife 2022.03.09. 13:48:03

@Budakeszi Blog: A helyzet az, hogy ez már most is maga a realitás.
Nem kell semmit lerombolni, csak elfogadni azt, hogy a Fő utca átalakult - már most is - M0-vá. Ha ez megvan, el lehet gondolkozni azon, hogy az egyes városrészek milyen fő utcát - akár sétálót -szeretnének.
Mivel a különbségek például Máriamakk, Nagyszénászug és például Darányi között már most is hatalmasak, és amint írod a földutak aszfaltozásáról , nincs is realitása ezek eltüntetésének, egyszerűbb megosztani a dolgot.
Klasszikus gordiuszi csomó.

Budakeszi Blog 2022.03.09. 13:57:17

@LustForLife: Ja, igen, a forgalom szétszálazódása _funkcionálisan_ már zajlik. A közlekedési hálózatunkban a gordiuszi csomó az, hogy ehhez hozzábővítjük a gyűjtőutak és kivezető utak kapacitását vagy csökkentjük a forgalmat. A poszt éppen arról szól, hogy melyik módszert szeretnénk Nagy Sándor kardjaként forgatni :)

LustForLife 2022.03.09. 14:03:07

@Budakeszi Blog: Igen, javaslatom a két módszer mellett egy harmadik, nem lenne átmenő forgalom, hiszen nincs min átmenni. Mondá Nagy Sándor :)
Ugyanakkor a két külön városka szuper élhető központokat kapna és önmagukban is csökkentenék a Budapest felé menő forgalmat, mert vonzóvá válna a helyi munka, iskola, stb.

Budakeszi Blog 2022.03.09. 14:10:02

@LustForLife: Ööö, Pest és Buda is "két külön városka szuper élhető központok" lennének? :) Gyanítom, hogy urbanisztikai szempontból utána is nagyvárosként funkcionálnának... ahogy az agglomeráció is egyre inkább része ennek a nagyvárosi térségnek. A városiasodási folyamatok természetes módon az integráció felé tartanak, a szétszabdalás semmilyen funkcionális változást nem hozna.

LustForLife 2022.03.09. 14:31:44

@Budakeszi Blog: Pedig ez a helyzet és a városiasodási folyamatok egyáltalán nem az integráció felé tartanak,sőt! Budán és Pesten, akár több kisebb városközpont is kialakult, most indul Zugló városiasítása, ahol pont ez a koncepció köszön vissza: kialakítani külön városrészt élhető módon.
A szétszabdalás már megtörtént, a Fő utca elesett, a csomó felvágta magát. Bocsi :)

Budakeszi Blog 2022.03.09. 14:48:09

@LustForLife: A települési alközpontok létrejötte nem dezintegráció, hanem csomópontosodás a hálózaton belül. A budapesti városrészi fejlesztések fő csapásiránya az azokon belüli forgalom-csillapítás, ahogy azt a posztban is jeleztem. A koncepció alapja a 15 perces város, ahol gyalogosan(!) elérhető a legtöbb szolgáltatás.

LustForLife 2022.03.09. 15:02:15

@Budakeszi Blog: köszönöm a pontosítást, tökéletes! akkor nevezzük alközpontosításnak a javaslatomat és hozzunk létre két alközpontot amiken belül elérhető a legtöbb szolgáltatás.

Budakeszi Blog 2022.03.09. 15:06:28

@LustForLife: Ez a folyamat már magától zajlik :) A barackosi oldalon a Kerekmező környékén alakul ilyen települési alközpont, a makkosi oldalon is alakulhatna, ha az önkormi nem vállalkozná el az e célra alkalmas területet: budakeszi.blog.hu/2019/07/22/a_makkosi-nagyszenasi_varoskozpont_alapjait_rakja_le_a_lidl

LustForLife 2022.03.09. 15:25:30

@Budakeszi Blog: Na, akkor meg is oldottuk :)
Egyébként a makkosi oldalon is alakul, de ez legyen egy másik bejegyzés! :)

Címkék: közélet közlekedés dugó városfejlesztés agglomeráció DT

süti beállítások módosítása