Őrült versenyfutás kezdődött a SZIA épületéért – és a budakeszi általános iskolai férőhelyek feléért

Doleschall Tamás | 2018.11.14. 06:00

A Kerekmező átadásával és a Forfa bontásával két, hasonló méretű blokkba rendeződnek a tanulók. A Knáb János utcában maradókat átvenné a német önkormányzat, de a Prohászkában is erősen gondolkodnak rajta. A valós igényekről még nem sokat tudunk, így a villámrajt ellenére ez egy hosszú menetnek ígérkezik. 

A helyi oktatás körül egy hónapja mindenki úgy pörög, mint a motolla. Mármint mindenki, akinek az átlagosnál több köze van hozzá: először a SZIA Szülői Szervezete kezdett tárgyalást a városi és tankerületi vezetőkkel, két hétre rá az önkormányzat létrehozta a Budakeszi Gyermekeiért Alapítványt, amelynek a szerepéről egyelőre csak találgatni lehet.

Időközben a német önkormányzat meghirdette a fórumát, amit a városháza gyorsan megelőzött a sajátjával. A Prohászka pedig két héttel későbbre hívta a szülőket, egyúttal várja a válaszukat, hogy járnának-e katolikus általános iskolába, és azon belül német nemzetiségi (nyelvoktató) osztályba.

A többoldali, hirtelen felbuzdulás okaiba a november 5-i kerekasztal beszélgetésen nyerhettünk némi bepillantást. Ekkor vált nyilvánossá, hogy az állami iskolákat felügyelő

Klebelsberg Központ elnöke nem zárkózik el
a SZIA intézményi kettéválasztásától,
sőt, még a régi épület átengedésétől sem.

Ezzel együtt azonban a kétségeit is hangoztatta, hogy a jövő szeptemberig hátralévő idő elegendő-e a szülői igények, pedagógusi vélemények és fenntartói szándékok felmérésére, illetve összehangolására. Nem is beszélve az új intézmény alapításáról, amit a szakmai és bürokratikus teendők miatt december elején el kellene indítani, ha jövőre már abban a formában szeretnék megkezdeni a tanévet.

Nos, erre a közelgő dátumra mozdult rá minden szereplő, és próbálja egy hónap alatt tesztelni a családok hozzáállását, illetve készre jelenteni a saját iskolaalapítási tervét (már akinek van ilyen), hogy azt bemutathassa a Klebelsberg Központnak.

A német önkormányzat már bejelentette a szándékát egy nemzetiségi fenntartású intézményre, és az átalakításhoz forgatókönyvet is ajánlott:

A katolikusok részéről valószínűleg a november 22-i fórumon várható állásfoglalás a hozzájuk beérkező szülői válaszok függvényében.

Az egész egyre jobban hasonlít egy Forma 1-es időfutamhoz, amelyen a pilóták igyekeznek minél jobb startpozíciót kiharcolni a többiekhez képest. A verseny egyébként

nem elsősorban a szülői igények kielégítéséért folyik,
hanem a jelenlegi, létező férőhelyekért.

Eldőlni látszik ugyanis, hogy a SZIA mindenképpen a Kerekmezőre költözik, remélhetőleg kihasználva az épület adottságait a pedagógiai megújulásra. A most zajló versengés tétje a Knáb János utcai épület, amelyben a Forfa-szárny kötelező elbontása után 4-500 tanulóval lehet másfajta iskolát csinálni, ha az állami fenntartó esetleg kivonulna onnan.

Budakeszin a 6-14 éves korosztály számára elvileg 900 általános iskolai és 280 középiskolai férőhely áll rendelkezésre. Ez utóbbiak csak kb. felerészben számíthatóak a településhez, mert a máshol lakó gyerekek előtt is nyitva állnak. Mivel a kerekmezői épület csak a SZIA egyéb részeinek és telephelyeinek (Forfa, Zeneiskola, Petőfi utca) kiváltására szolgál, új helyek ott sem keletkeznek.

Aki tehát átveszi a 23 tantermessé zsúfolt (valójában inkább 16 osztálynak való), régebbi iskolát, az

a budakeszi férőhelyek felén formálhatná
elképzelései szerint az alapfokú oktatást.

Egy ekkora ugráshoz mind a német önkormányzat, mind az egyházmegye elég erős bázissal bír (lásd a nemzetiségi osztályokba, illetve a Prohászkába jelentkezők számát), de ettől még közel sem biztos, hogy a budakeszi családok fele a nemzetiségi vagy egyházi fenntartású intézményt választaná.

Jönnének viszont a szomszéd falvakból átjelentkező gyerekek, hiszen elérhető közelségben csak a fővárosban és Budaörsön van német, illetve katolikus általános iskola. A fél SZIÁ-t átvenni szándékozó versenyzőknek így nem kell attól tartaniuk, hogy túlbecsülik a helyből várható tanulók számát, az intézményük már viszonylag rövid távon megtelne bejáró diákokkal.

Az előzetes, téves felmérésnek tehát nem az újonnan alapított iskola látná kárát, hanem a település: az elvándorlási arány nőne még tovább. Ebből következőleg

a valós helyi igények pontos felmérése
sokkal inkább a budakeszi családok érdeke,
mint a potenciális fenntartóké.

Ezt nyilván nem lehet pár hét alatt, kutyafuttában megejteni, és nem is az aspirálók dolga lenne. Ahogy nem is a SZIÁ-ban működő Szülői Szervezeté, akik a két épület között szétosztásra váró gyerekeket és szüleiket képviselik, illetve nem az iskolavezetésé, akik csak a pedagógusok véleményét továbbíthatják.

Ideje volna végre minél szélesebb körben megkérdezni azokat a családokat is, amelyek elkerülték, otthagyták a helyi általános iskolát és/vagy a későbbiekben ezt tervezik. Ha a települési cél az elvándorlás csökkentése, akkor az ingázók véleménye legalább olyan fontos, mint a maradóké.

Amit a vészesen közelgő határidőig tisztázni lehet, hogy milyen játékszabályokban és milyen közös lépésekben értenek egyet a fenntartásért versenyzők. Egyelőre egy ilyen biztos pont látszik: előbb vagy utóbb, de önálló iskolaként szeretnének működni. Az átmenet pedig sokkal könnyebben menne, ha decemberben

elindítanák a SZIA kettéválasztását,
és a régi épületben egy új intézmény alapítását.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SNM 2018.11.14. 21:17:22

Azért ez egy elég erős továbbgondolása az eddigi fórumokon elhangzottaknak... Egy dologban értünk egyet: Budakeszi teljes érintett lakosságát kell megkérdezni, központilag szervezve - ahogy ez el is hangzott a nov. 5-i kerekasztal-megbeszélésen és erre a Győri Ottilia polgármester asszony ígéretet is tett.

Ha valakit érdekel, hogy valójában mik hangzottak el, itt az összefoglaló, amit az eddigi két nyilvános megbeszélésről készített egy szülő (eredetileg az osztályuknak, de a hiteles - jegyzőkönyv-jellegű - összefoglaló talán másnak is hasznos):

Kerekasztal-beszélgetés: drive.google.com/file/d/1KHWrSnELB_o1arzBdDdPbuK7zdWRVCEx/view?usp=drivesdk NNÖ tervei: drive.google.com/file/d/16fXPNOuqk9-i2Lq26Igx3yboJkl19AMB/view?usp=drivesdk

Címkék: oktatás fórum közélet videó gyerekek iskola szülők általános iskola DT Prohászka nemzetiségi önkormányzat

süti beállítások módosítása