Kisebb könyvtár épülne, mint a mostani, és kisebb művelődési ház, mint amekkorára elismerten szükség lenne

Doleschall Tamás | 2016.04.28. 00:00

Az új városközpont projekt elvileg a lepukkant kultúrház kiváltása miatt indul, de nagyon hamar kiderült, hogy van ennél fontosabb cél. Már a tervezés során sem a szükséges közfunkciók, hanem a vállalkozás üzleti szempontjai döntenek. 

Miután láttuk, hogy a projekt egyelőre csak és kizárólag az önkormányzat számára jár pénzügyi kockázatokkal, foglalkozzunk magával a termékkel: a létesítendő épületkomplexummal. A városvezetés ugyebár azzal a szándékkal vágott bele az ügyletbe, hogy egy nagyobb és korszerűbb kultúrházat építsen a jelenlegi, több szempontból diszfunkcionális épület helyett. Ez az a kiindulópont, amiről tulajdonképpen az egész projekt szól – pontosabban erről kellene szólnia.

Elvileg erre épül a gazdasági koncepció is, amely arra tesz javaslatot, hogy a közcélú beruházás költségeit hogyan lehetne a szükségesnél nagyobb telek üzleti hasznosításával előteremteni. A március végén elfogadott anyag szerint az 1500 m²-es középület árát 3500 m² kereskedelmi-szolgáltató terület értékesítéséből, illetve bérbeadásából lehet kitermelni. Csakhogy ez

a közcélokra szánt 1500 m² sokkal kisebb,
mint a szakmabeliek eredeti elképzelése.

Ezt a szerzők is elismerik a tanulmány 22. oldalán, ahol az előzetes felmérések alapján a művház és könyvtár 1300+350 m²-es területigényét állapították meg. A koncepcióban végül a két intézményt 1200 m²-be integrálták, és hozzácsapták az orvosi rendelők 300 m²-ét.

Hogy milyen alapon csökkentették összességében 30%-kal a felmerülő igényeket? Hát például az önkormányzat 2015. szeptember 24-i határozata alapján, amelyben egy hónappal az első fórum előtt döntöttek az idén márciusi tanulmányban pénzügyileg levezetett paraméterekről. Ebből persze sejthető, hogy már jóval a látszatnyilvánosság beizzítása előtt lázas egyeztetések folyhattak a projekt méreteiről. Az viszont nem világos, hogy miért nem tűnt fel azóta sem senkinek, hogy

a könyvtár a mostaninál 180 m²-rel
kisebb területen fog majd működni.

A koncepcióban meghatározott 200 m² ugyanis a jelenlegi, tetőtéri alapterületnél is kisebb, és ehhez jön még manapság a földszinti gyermekkönyvtár, illetve a szomszédos épületben található raktár területe. Ha mindezeket összeadjuk, 380 m² feletti jelen állapotot kapunk. Na már most, ha majdnem a felére össze kell húzzák magukat, akkor miről mondjanak le: a könyvállományról vagy a látogatókról?

Mert már a tanulmányban szereplő 350 m²-es elvárás is úgy alakult ki, hogy a jelenlegi kapacitásokat és gyermekolvasók növekvő igényeit egy ésszerűbb térszervezéssel ennyibe tudták beszuszakolni – ha a népesebb rendezvényeikre alkalmanként külön helyiséget kapnak a leendő művházból. Ez utóbbira persze csak akkor van esély, ha a kultúrházban jut erre hely. A dolgok mostani állása szerint azonban

az új művelődési ház 300 m²-rel lesz kisebb,
mint amekkorát korábban indokoltnak tartottak.

A jelenlegi kultúrház – mármint a könyvtári területeken kívül eső része – 800 m²-es, és a legnagyobb helyisége az összenyitva 250 m²-es úgynevezett nagyterem, amely gyakorlatilag minden porcikájában alkalmatlan egy rendes méretű, színpados rendezvényre.

Ennek a térnek a kiváltására korábban egy dupla ekkora, 400 fős előadótermet emlegettek, de ez a méret és befogadóképesség a tanulmányban már nem szerepel. Hogy ez az új nagyterem a többi kisebb helyiséggel együtt belefér-e 1000 m²-be, azt nehéz megmondani egy tervezett helyiséglista nélkül.

Márpedig ilyet ebben a fene nagy nyilvánosságban nem láttunk azóta, hogy a képviselők hét hónapja elpukkantották az 1000+200 m²-es felosztást. A gazdasági koncepció sem tartalmaz több konkrét alátámasztást, minthogy

az összehúzott 1200 m² azért annyi amennyi,
mert ennyi fér bele üzletileg a projektbe.

E vegytiszta pénzügyi indokláson kívül semmilyen más érv nem hangzott el és nem íródott le. Pedig feltehetően senki nem venné zokon, ha előállnának egy olyan hosszú távú, kulturális koncepcióval, amelyben neves szakemberek kifejtenék a tendenciákat, és hogy azok alapján a következő 30 évben valószínűsíthetően mekkora és milyen könyvtárra, művházra lesz igény. Ezt akár nyilvánosan is megvitathatnák, és ha a végén az jönne ki, hogy most 1000+200 m²-t kell építeni, ám legyen.

Így viszont az a helyzet, hogy az önkormányzat négy héttel ezelőtt elfogadta, hogy a szakmabeliek által igényelt méreteknél 30-40%-kal kisebb intézményeket épít, és erre az egyetlen oka, hogy ennyi pénzt termel ki a projekt másik (több mint kétszer akkora) nyereséges része. Azaz

a városvezetés lemondott a projekt eredeti céljáról,
hogy a megvalósítás üzleti szempontjainak megfeleljen.

Nem számít, hogy kisebb lesz a könyvtár, mint a mostani, és nem számít, hogy kisebb lesz a kultúrház, mint amit korábban terveztek.

Az egész ügy kísértetiesen hasonlít arra az anekdotára, amely szerint a második világháború alatt egy miniszter azzal fordult Churchillhez, hogy a kultúrára szánt pénzeket fordítsák inkább fegyverekre. A felvetésre a brit miniszterelnök így válaszolt: „Rendben, de akkor miért is harcolunk?”

 
A következő részben az orvosi rendelőkkel foglalkozunk.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ajkai Papp László 2016.04.28. 08:47:43

Nagyon korrekt írás, a számok elég egyértelműek.
Ez lenne a lényeg, a célt nem téveszteni. Rendesen, korszerűen, tágasan kellene megépíteni
ezt a művelődési komplexumot, mert remélhetően hosszabb életű lesz mint a jelenlegi.És a városközpontot is hasonlóképpen.
Ha a cél nem elérhető rövid távon (2018-ra) akkor hosszabb futamidővel kellene számolni, és meg kellene várni, amíg lesznek erre pályázati pénzek.
Ne csak hitelből épüljön az egész, nagyon kockázatos, és túl sok a kompromisszum.
Jó lesz ez a választások után is, nem kellene a tempót erőltetni.

Az sem biztos, hogy ez a gigantikus hitelfelvétel lehetséges.
Itt van ez a törvénytervezet ami (elvileg) arról szól hogy állam próbálja megakadályozni
az önkormányzati újabb eladósodását.A Pintér által jegyzett törvény-módosítás szerint:
„Egy olyan informatikai rendszert tervez a kormányzat kiépíteni, aminek az a célja, hogy az önkormányzatok szoros kontroll alatt működjenek, és ebből rendszerből közvetlenül bármilyen adat kinyerhető legyen az önkormányzatok tudta és hozzájárulása nélkül. „
berkeczbalazs.blog.hu/2016/04/21/a_fidesz_allami_spiclirendszert_kenyszerit_az_onkormanyzatokra

Újabb 32 stadion épül, erre lesz pénz. Művelődési házakra miért nincs?
rtl.hu/rtlklub/hirek/meg-ujabb-32-stadion-epul

Addig biztosan jó a projekt, hogy a terepet rendezni kell, és lebontani azt amit lehet. Az egész területet be kellene füvesíteni, virágokkal, fákkal teleültetni.
Lesz egy szép nagy tér, ahová pihenő padokat kellene állítani, és amelyeken ülve lehet tervezgetni, és kivárni a megfelelő gazdasági hátteret.

ent0ni 2016.08.24. 14:51:46

Interjú a művház tervezőjével a 2016. augusztusi Budántúl újságban:

<a href="http://www.imagebam.com/image/3dd604501219686" target="_blank"><img src="http://thumbnails116.imagebam.com/50122/3dd604501219686.jpg" alt="imagebam.com"></a>

Címkék: könyvtár városfejlesztés művelődési ház városközpont új városközpont DT EFMK gazdasági koncepció

süti beállítások módosítása