Elérhető közelségbe került Budakeszi uszodája

Doleschall Tamás | 2016.09.09. 10:00

A kormányzat tanuszodát épít minden olyan járásközpontban, ahol még nincsen. Budakeszi is ilyen város, de a városházán 2014. óta nem döntötték el, hogy hová építenék az uszodát. Vajon mire várnak, elszalasztanák a lehetőséget? 

Két és fél évvel ezelőtt a miniszterelnök országos tanuszoda- és tanterem programot hirdetett, és egyben ígéretet tett arra, hogy néhány éven belül

minden járásközpontban lesz legalább egy uszoda.

Nem a levegőbe beszélt: két hónappal később 18 ilyen beruházást nyilvánítottak kiemelt jelentőségűvé, majd egy év múlva újabb hetet. Mostanra a 25 helyszín többségén elindulhatott az építkezés, és a kormányfő szavaihoz híven zajlik a további projektek előkészítése.

Óriási lehetőség ez Budakeszinek, amelynek a programban nemsokára sorra kell kerülnie, hiszen a település egyike azoknak a járásközpontnak, ahol jelenleg nincs uszoda. Csak sajnos nem lehetünk biztosak benne, hogy a kedvező helyzetet a városházán is felismerték.

A kormányfői bejelentést követő két és fél évben ugyanis a képviselők semmilyen határozatot nem hoztak arról, hogy

melyik telket kínálnák fel a tanuszoda építésére.

Enélkül pedig igencsak kérdéses, mivel bombázzák az illetékes államtitkárságot, hogy minél hamarabb emeljék be a programba a leendő budakeszi uszodát is. A beruházáshoz elengedhetetlen döntés előtt azonban számba kellene venniük, hogy milyen kritériumok alapján melyik önkormányzati ingatlan lenne a célra legalkalmasabb.

Először is a területnek elég nagynak kell lennie. A most épülő tanuszodák egy kaptafára készülnek: mindegyikbe egy 25x15 méteres nagymedence és egy 10x6 méteres gyermekmedence kerül, továbbá öltözők, zuhanyzók és egyéb kiszolgáló helyiségek. Látványra is nagyon hasonlóak lesznek:

A putnoki uszoda méreteit alapul véve egy ilyen létesítmény kb. 1200 m² területet foglal el, azaz a szokásos 40%-os (amúgy elég magas) intézményi beépítettség mellett

egy legalább 3000 m²-es telken lehet megvalósítani.

Budakeszinek több ilyen, nagyméretű, szabad telke van: a régi szennyvíztelep, a művház melletti terület, a Darányi mögötti 4,6 hektáros legelő vagy a Kerekmező. De nyugodtan vegyük ide a sportpályát is, amin – ha minden kötél szakad – helyet lehet szorítani egy tanuszodának.

A lehetséges helyszínek számát azonban jelentősen csökkenti a második, legalább olyan fontos kritérium, mely szerint egy ilyen létesítménynek értelemszerűen

minél közelebb kell lennie a gyerekekhez.

A lista így leszűkül a Kerekmezőre, illetve a sportpályára. Ez utóbbi is csak erős kompromisszumokkal, mivel az uszodát a kiépített és folyamatosan használt focipályák szétbombázása nélkül csak a Telki úti sarokban lévő edzőpálya helyére lehetne telepíteni, az meg elég messze van a sportóvodától, illetve a nemsokára felépülő új iskolától.

Ha viszont a gyerekek közelségéről esik szó, akkor felmerülhet egy újabb helyszín, amit eddig azért nem vettünk számításba, mert jelenleg nem szabad: a lebontandó Forfa épületek helye. A terület Batthyány utca fertályán elvileg elférne a tanuszoda, de sajnos a harmadik fontos kritériumnak egyáltalán nem felelne meg:

jól megközelíthető helyen,
számos parkolóhellyel kell rendelkeznie.

A leendő uszoda ugyanis akkora forgalmat generál, mint egy oktatási intézmény, csak időben sokkal kiterjedtebben, estébe nyúlóan, illetve tanéven kívül is. Ennek a problémakörnek az egyik részét az iskola melletti gyalogút kocsiúttá, utcává szélesítésével és az iskolaudvar rovására kialakított parkolókkal lehetne valamelyest orvosolni, de ezeket a területeket is az ott tanuló gyerekektől vennék el.

Azon viszont nem lehet változtatni, hogy a Szecskának és környékének ilyetén használata messze felülmúlná azt a környezeti terhelést, amitől az új iskola szomszédait egy komplett sorházgyűrűvel védenék meg.

A legjelentősebb gond azonban nem is a hely, hanem az idő szorítása. A Forfa épületeket leghamarabb az új iskola átadása után lehetne elbontani, és a terület csak akkor szabadulna fel, miközben

a Kerekmezőn minden készen áll
egy ilyen beruházáshoz.

Ez pedig döntő különbség egy olyan programnál, amely már félidején túl jár, és nem fog örökké tartani. A miniszterelnök is néhány évet és legalább 32 uszodát említett, tehát az ígérete jó eséllyel erre a parlamenti ciklusra szól, és feltehetően a létesítmények átadását is a 2018. tavaszi választásokhoz minél közelebbre időzítenék.

Ehhez pedig legkésőbb 2017. elején el kell kezdeni az építkezéseket. A vészesen közeli döntéshez az önkormányzat gyakorlatilag csak a Kerekmezőt tudja felkínálni. Ráadásul minden más, szóba jöhető területen csak erős kompromisszumokkal lehetne tanuszodát létesíteni, amit a gyerekek és az úszni vágyó polgárok sínylenének meg.

Ha a városházán nem döntenek és nem lépnek sürgősen, sőt, helyette éppen azon ügyködnek, hogy ellehetetlenítsék a tanuszoda megépítését a Kerekmezőn az új iskola mellett, akkor

elszalasztják Budakeszi kivételes esélyét arra,
hogy a városnak uszodája legyen.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teréz Ganz 2016.09.10. 08:03:41

Kérdezzék meg a lakosságot, ők biztos tudnak ajánlani egy-két helyet. De szégyen, hogy ennyi idő alatt nem tudtak dönteni.

Címkék: ingatlan uszoda telek városfejlesztés tanuszoda DT Kerekmező

süti beállítások módosítása