Budakeszi zöld jövője

Budakeszi Blog | 2014.02.10. 07:00

A Bodzás-árok megmentése nemcsak Budakeszi problémája, hanem az a bizonyos állatorvosi ló. Egy rendkívül gazdag élőhely Budapest közvetlen közelében, amelyről senki nem tudja miként lehetne hasznosítani az egész közösség érdekében. Hogyan tudnánk megakadályozni pusztulását vagy kihasználni a benne rejlő lehetőségeket? Koós Kolos írása 

Budakeszi hasonló problémával küzd, mint a többi, karakteres természeti értékekkel rendelkező Buda környéki település. Az egyik oldalon a zöldterületek ésszerű hasznosítása áll, vele szemben pedig ugyanezen zöld területek feláldozása másfajta anyagi javakért. Az igazi megoldás helyett sokan megkísérlik másként feltenni ezt a kérdést, de a lényeg ugyanaz marad, vagyis állandóan ez a két ellentétes álláspont ütközik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Budaörs helyzete, ami mostanra visszafordíthatatlan problémákhoz vezetett.

Budakeszi még nem jutott el eddig a fejlődési szakaszig, de könnyen megismétlődhet velünk, ami Budaörsön (és sok más településen) lezajlott, és túl késő lesz ráébredni arra a veszteségre, amit zöld területeink elhasználásával elszenvedünk. Erre tartunk, pedig okulhatnánk a negatív példából (mint a más kárán tanuló okos ember). Emellett adottságaink révén olyan turisztikai célponttá is válhatnánk, amely képes kiszolgálni a főváros pihenni vágyó kirándulótömegeit.

Nem nehéz fölmérni, hogy mekkora lehetőség rejlik ebben – egyszerűen csak meg kell nézni, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. milyen erőszakosan fejleszti egyetlen környékbeli turisztikai vállalkozását. A Vadaspark irigylésre méltó látogatottsága főleg annak köszönhető, hogy

egyszerűen nincs más hely,
ahová az emberek kirándulhatnának.

A kihasználatlan (öko)turisztikai potenciál a budapesti agglomerációban bőven eltarthatná Budakeszi erre kiépített szolgáltatásait.

Ha a városvezetés ebbe az irányba fejlesztene, akkor a turisztikai beruházásokat ösztönözné. Ha pedig jól akarná tenni a dolgát, akkor fokozott figyelmet fordítania arra, hogy ebben a sérülékeny ökológiai rendszerben, ahol számtalan apró értékes sziget is rejtőzik, mindennemű tájhasználat csak akkor megvalósítható, ha egyúttal meg is őrzi azt a területet.

És eddig még nem beszéltünk a városon belüli célpontok létesítésében rejlő lehetőségekről. A régi kisvendéglők korát meghaladta már a mai kor kívánalma – ez azonban csak a sokszínűség iránti nagyobb igényt jelenti. A Bodzás-árok is egyike lehetne a sokféleséget szolgáló turisztikai célpontoknak. Ráadásul országos kuriózum is.

Ökoturisztikai célpont gyanánt (tehát szem előtt tartva az értékes területek megóvását) elsősorban olyan területek jönnek szóba, amelyek rehabilitációra szorulnak, tehát a beavatkozás révén ökológiai értéket is teremtünk. Amit a természetért tettünk hosszú távon mindenképpen kifizetődővé lesz – a rövid távú megtérülés érdekében pedig turisztikai hasznosításra van szükség. Amilyen sok értékes pont van a környéken, szép számmal akad olyan hely is, ami jelenlegi állapotában nem képvisel természeti értéket. Példaként említhetjük a régi bánya területét a Vadaspark mellett, amit jelenleg részben parkolóként használ a Vadaspark. Hasonló „mostohagyereke” Budakeszinek a szennyvízelvezető árokként elszennyezett Bodzás-árok.

Volna rá mód, hogy ennek az ároknak a pusztulását megállítsuk, és az egyébként is jelenlévő ökológiai sokféleséget tovább gazdagítsuk. Az egyik pozitív beavatkozás magával hozná a másikat, beindítva a természetes gyógyulást és kevés erőkifejtéssel is nagy eredményt lehetne elérni itt – mert még nincs minden veszve. A terület több helyütt is kínál látogatók fogadására alkalmas pontokat az ökoturizmus számára, és megfelelő szakvezetéssel értékes és tartalmas időtöltéssé lehetne tenni az ott tartózkodást.

Az irányított turistaforgalom
mindenestül hiányzik a környékünkön,

ennek híján pedig nem megoldott a különösen értékes élőhelyek megkímélése sem. Ez az egyetlen módja egyszerre bemutatni és megkímélni az élővilágot – a fenntartható természetvédelem.

Gondoljunk bele abba is, hogy sokan egyáltalán nem tudnak arról, hogy Budakeszin található a világ egyetlen teljes, mérsékelt övi tűlevelűeket bemutató átfogó növénytani gyűjteménye – sőt: azt is kevesen tudják, hogy egy gyönyörű, kiaknázatlan lehetőségeket rejtő (gondozatlan és elhanyagolt) arborétum is van a közelben, amik együttesen komoly lehetőségeket rejtenek.

Figyelembe véve a környéket terhelő jelenlegi turizmus igényeit, a fent felsorolt célpontok mellett a meglévő igények kielégítéséhez lovas és biciklis túraútvonalakat, gyalogos kiránduló és pihenőhelyeket lehetne létrehozni és a város lehetőségeit is kihasználva rendezvényeket szervezni, színvonalas szolgáltatásokat biztosítani.

Budakeszinek minden adottsága megvan ahhoz, hogy a Budai-hegyek turisztikai központja legyen, feloldva azt az ellentmondást, hogy fejlődni csak a természet rovására lehet.

Ha érdekel a folytatás vagy a többi hasonló poszt,
csak egy kattintás, és nem maradsz le az újdonságokról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: természet Bodzás-árok KK

süti beállítások módosítása